Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına ait su ürünleri istatistiklerini yayımladı.
Yapılan açıklamaya göre, su ürünleri üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 7,6’lık bir azalma ile 933 bin 194 ton olarak gerçekleşti.
Üretimin büyük bir kısmı yetiştiricilikten elde edildi.
Üretim içerisinde, deniz balıklarının avcılığı yüzde 31,1, diğer deniz ürünleri yüzde 3,5, iç su ürünleri avcılığı yüzde 3,6 ve yetiştiricilik ürünleri ise yüzde 61,8 oranında yer aldı.
Geçtiğimiz yıl su ürünleri avcılığı yüzde 21,6’lık bir düşüş gösterdi. Avcılık yöntemiyle elde edilen üretim 356 bin 70 ton, yetiştiricilikten elde edilen üretim ise 577 bin 124 ton olarak kaydedildi.
Deniz ürünleri avcılığı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 23,3 azalış gösterirken, iç su ürünleri avcılığı ise yüzde 0,2 oranında bir artış yaşadı.
En fazla avlanan balık ise hamsi oldu.
Geçen yıl avlanan deniz balıkları miktarı 290 bin 68 ton olarak belirlendi. Hamsi, 153 bin 175 ton ile en çok avlanan tür olarak öne çıkıyor.
Hamsiyi, 49 bin 278 ton ile palamut ve 17 bin 818 ton ile sardalya izledi.
Yetiştiricilik üretiminde ise bir artış gözlemlendi.
2024 yılında yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirilen üretim yüzde 3,7 oranında bir artışla şekillendi. Yetiştiriciliğin 405 bin 742 tonu denizlerde, 171 bin 382 tonu ise iç sularda üretildi.
Öne çıkan balık türleri arasında, iç sularda 170 bin 905 ton ile alabalık, denizlerde ise 165 bin 55 ton ile levrek ve 154 bin 279 ton ile çipura yer aldı.