Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un bir filozof olarak tasvir edildiği heykelin tarihini paylaştı. Açıklamada, heykelin 1960’lı yıllarda Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden kaçak kazılarla yurtdışına çıkarıldığı ve uzun yıllar birçok el değişikliği yaşadığı belirtildi.
Cleveland Sanat Müzesi’nde bulunan Marcus Aurelius heykelinin, kapsamlı bilimsel ve hukuki incelemelerin ardından Türkiye’ye iade edileceği ifade edildi. Milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara tarihlendirilen bu önemli eserin, bu yıl ülkeye döneceği vurgulandı.
Heykelin Türkiye’ye iade süreciyle ilgili yapılan açıklamada, Cleveland Sanat Müzesi’nin, el koyma karına itiraz ederek heykelin kökeninin belirsizliği iddiasında bulunduğu ancak Türkiye’nin sunduğu bilimsel veriler ve analizlerle bu itirazların geçersiz kılındığı belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Marcus Aurelius heykelinin iadesi konusunda sosyal medya üzerinden bilgi verdi. “Tarihi bir geri dönüş daha” başlığı altında Ersoy, “Antik çağın en nadide bronz eserlerinden biri olarak kabul edilen bu heykel, ait olduğu topraklara dönüyor. Bakanlığımız ile New York Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi arasındaki güçlü işbirliği sayesinde Marcus Aurelius heykeli yıllar sonra Türkiye’ye iade ediliyor.” ifadelerini kullandı.
Ersoy, kültürel mirasın korunması konusundaki çabalarını da dile getirerek, “Bilimsel veriler, titiz araştırmalar ve uluslararası hukuk mücadelesiyle bir eseri daha ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Kaçırılan eserlerimizi tek tek geri alıyoruz. Bu süreçte emeği geçen tüm kurumlarımıza, uzmanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum. Tarih yerinde güzeldir, koruyacağız.” dedi.