Nubar Terziyan’ın Vefatının Üzerinden 31 Yıl Geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Usta oyuncu Nubar Terziyan, “Sütçü dede”, “Tonton baba” ve “Vicdanlı doktor” karakterleriyle hafızalarda mühim bir yer edinmiştir. Kendisi 31 yıl önce hayata veda etti.

Gerçek ismi Nubar Alyanakziya olan Terziyan, 16 Mart 1909’da İstanbul’da doğmuştur. Ermeni kökenli olan sanatçı, büyük bir kısmını İstanbul’da geçirdi.

İlk ve orta eğitimini Kumkapı’da tamamlayan Terziyan, 10 yaşındaki annesinin vefatının ardından babasıyla Bakırköy’e taşındı ve burada Bakırköy Bezezyan Lisesi’nde eğitim aldı.

Oyunculuk serüvenine arkadaşlarıyla kurduğu Gençler Temaşa Heyeti’nde başlayarak eğitim dönemi boyunca önemli sahne performansları sergiledi.

Genç yaşlarda “Hamlet”, “Otello”, “Samson ve Dalila”, “Çarşılı Artin Ağa”, “Suzan İmber” ve “Namus İçin” gibi önemli tiyatro oyunlarında da sahne aldı.

AGOP KARAKTERİNİ CANLANDIRDI

Temaşa Heyeti’nde tiyatronun tüm aşamalarında aktif olarak görev alan Nubar Terziyan, dekor ve kostüm hazırlamanın yanı sıra bilet gişesinde de çalıştı. 1948’de Atlas Film’den gelen oyunculuk teklifiyle tanınmaya başladı ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Efsuncu Baba” adlı romanının sinema uyarlamasında “Agop” karakterini canlandırdı.

Yeşilçam’da birçok karakteri başarıyla canlandıran Terziyan, sinemaya adım attıktan sonra “Terziyan” soyadını kullanmaya başladı.

YARDIMCI ROLLERİN ARANAN İSMİYDİ

“Çalıkuşu”, “Ankara Ekspresi”, “Düşman Yolları Kesti”, “Kanun Namına” ve “Bodrum Hakimi” gibi pek çok filmde yer alan sanatçı, 1974’te Agatha Christie’nin “Doğu Ekspresinde Cinayet” romanının sinemaya uyarlanmasıyla figüranlık yaptı.

Eğitim almadan sahneye çıkan Terziyan, doğaçlama tekniğini sıkça kullandı. Yardımcı rollerin aranan ismi haline gelmiş olan Terziyan, “Rol ufak da olsa seyircinin gözünde büyütürüm ben.” diyerek her role verdiği önemi dile getirmiştir. Ayrıca, “Doğduğum memlekette kendimi sizlere sevdirdim. Paradan ziyade sempatinizi kazandım.” sözleriyle mütevazi yapısını ortaya koydu.

Son olarak 1990 yapımı “Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni” filminde rol alan Terziyan, 1993’te düzenlenen 5. Ankara Film Festivali’nde “Emek Ödülü”ne layık görüldü.

NUBAR TERZİYAN ÖLDÜ

Birçok projede beraber çalıştığı Ayhan Işık’ın kendisine “baba” demesi, onun için özel bir yere sahipti. 14 Ocak 1994’te, 85 yaşında hayata gözlerini yuman Terziyan, cenazesi Kumkapı’daki Meryem Ana Kilisesi’nden uğurlanarak Balıklı Ermeni Mezarlığı’na defnedildi.

1985 yılında Jamanak gazetesi için yazdığı anıları, sanatçının vefatının ardından İletişim Yayınları tarafından “Ne İdim, Ne Oldum” adlı kitapta toplandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Nubar Terziyan’ın Vefatının Üzerinden 31 Yıl Geçti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!