Geçtiğimiz hafta, Türkiye genelinde etkisini gösteren soğuk hava dalgası, tarım alanında zirai dona yol açtı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, daha önce Malatya’da yaptığı açıklamanın ardından Giresun’da zirai dondan etkilenen fındık bahçesini ziyaret etti.
Yumaklı, zirai don olayının özellikle “çok yıllıklı bitkiler” olarak bilinen meyve çeşitlerinde çeşitli derecelerde hasara neden olduğunu aktardı. Bu bağlamda, “Giresun’un fındık üretimindeki yüzde 13’lük payı nedeniyle buradan bir açıklama yapma gereği hissettim.” ifadesini kullandı.
“34 ŞEHİR ETKİLENDİ”
Giresun’daki fındık bahçesinde incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı, zirai don hakkında yaptığı açıklamada, “Tarihin en büyük don olayından 34 şehir etkilenmiştir. Şubat ayında da 3 ilimiz olumsuz etkilendi ve hemen ilk anından itibaren ekiplerimiz sahadaydı. Şu anda da donun etkilerini azaltmak amacıyla üreticilerin yanında bulunmaktayız.” dedi.
“16 ÜRÜN DAHA FAZLA ETKİLENDİ”
Yumaklı, bazı meyvelerde hasarın oldukça büyük olduğunu vurgulayarak, “Armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstık gibi 16 çeşit ürün en fazla etkilenenler arasında.” şeklinde bilgi verdi.
“STRATEJİK ÜRÜNLERDE SORUN YOK”
Stratejik ürünler olarak kabul edilen buğday, arpa gibi hububatlarla birlikte sebze, ayçiçeği ve kanola gibi yağlı tohumların olumsuz etkilenmediğini belirten Yumaklı, “Ülkemizde gıda arz güvenliği açısından bir sorun yaşanma durumu yok.” ifadelerini kullandı.
“ZARAR KARŞILANACAK”
Bakan Yumaklı, TARSİM sigortası kapsamında olan çiftçilerin zararlarının belirlenmesi sonrası, bunların oranına göre karşılanacağını açıkladı.
Daha önceki zirai don zararıyla ilgili bilgiler doğrultusunda şu açıklamalar paylaşıldı:
SİGORTASI OLAN:
Don olayından etkilenen bölgelerdeki tüm üreticilere destek sağlanacaktır.
SİGORTASI OLMAYAN:
Sigortalı üreticilere daha önce yaptıkları giderler tespit edilerek, ödemeler yapılacaktır. Örneğin, 10 bin liralık gideri olan bir üreticinin hasarı yüzde 50 ise 5 bin liralık kaybı karşılanacak, eğer hasar yüzde 100 ise tüm gider karşılanacaktır.
Sigortası olmayan ancak ÇKS’ye kayıtlı olan üreticilerin giderleri de karşılanacak. Bu grup için de hesaplama ve ödeme takvimi oluşturulacaktır.