Tarım üreticileri, zirai don uyarıları nedeniyle endişeli bir bekleyiş içinde.
Bahar aylarının gelmesiyle, Türkiye’de etkili olan soğuk hava dalgası ve zirai don, tarım sektöründe kaygılara yol açtı. Özellikle meyve yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bölgelerde sıcaklıkların sıfırın altına inmesi, çiçeklenen meyve ağaçlarını tehdit ediyor.
Üreticiler, ürünlerini korumak için don tehlikesine karşı nöbet tutmakta, ateş yakmakta ve sis bulutu oluşturarak önlemler almaktadır.
ETKİLENEN ÜRÜNLER
Nisan ayındaki kar yağışı ve soğuk havanın zararları, Türkiye genelinde kayısı, fındık, üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, ceviz, badem, şeftali ve Trabzon hurması gibi ürünlerde hissediliyor. Uzmanlar, en çok etkilenen ürünlerin başında Malatya kayısısının geldiğini ifade ediyor.
FİYAT ARTIŞLARI BEKLENİYOR
İklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etki nedeniyle meyve ve sebze üretiminin azalması, ihracat ve iç piyasalarda fiyat artışlarını beraberinde getirebilir.
ENFLASYONA OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK
Zirai don olayının gıda enflasyonuna olumsuz yansıyacağı öngörülüyor.
KONYA’DA ETKİLERİ GÖRÜLDÜ
Konya’da zirai don, erken ekilen pancarları ve meyve ağaçlarını olumsuz etkiledi. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, zararın tespit edilmesi için tarlaların yeniden ekime hazırlanması gerektiğini vurguladı. Kırkgöz, don riskini öngördüklerini, ancak sıcaklıkların eksi 14 dereceye kadar düşeceğini beklemediklerini ifade etti.
Saha incelemeleri başlatıldı ve yapılan ilk tespitlere göre, badem, erik, kayısı, kiraz ve elma gibi çiçeklenmiş meyve ağaçlarında önemli hasarlar meydana geldi. Özellikle Akşehir ilçesindeki ihracatlık kirazlar ciddi zarar gördü. Kırkgöz, çiftçilerin tarım sigortası ile ilgili başvurularını yaptıklarını ve bu yıl meyve üretiminin azalacağını öngördüklerini belirtti.
ÇİFTÇİLERİN MÜCADELESİ
Çiftçiler, tarımda dona karşı genelde ateş yakarak mücadele etse de, Kırkgöz’e göre eksi 14 derecede bu çabalar yetersiz kaldı. Hem Konya hem de meyve üretimi yoğun diğer bölgelerde büyük hasar oluştu. Bu yaz meyve tüketiminin azalacağı ve fiyatların yükselebileceği öngörülüyor.
TOSYA’DA ETKİLER SÜRÜYOR
Kastamonu’nun Tosya ilçesinde de zirai don, 6 bin 725 dekar alanda zayiat meydana getirdi. Tosya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çağrı İncirkuş, ilçede mevsim koşullarına uygun birçok tarım ürünün bulunduğunu ve erken bahar nedeniyle ağaçların beklenenden önce çiçeklendiğini söyledi. İlçe genelindeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
İncirkuş, şu ana kadar kiraz, ceviz, elma, armut, şeftali ve üzüm gibi ürünlerin zarar gördüğünü aktardı. Ayrıca, tarım sigortası yaptıran üreticilerin hasarlarını bildirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.