İklim değişikliği, zirai don felaketi gibi olumsuz olayları da beraberinde getirmektedir.
Mart ve nisan aylarında, özellikle son 3 günlük süreçte (10-11-12 Nisan) hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, don, kar yağışı ve dolu olaylarına yol açtı. Bu dönemde sıcaklıklar bazı yerlerde -15 dereceye kadar düştü; bu da son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerini beraberinde getirdi.
Zirai don felaketi ülke genelinde önemli etkiler yarattı.
ÜLKENİN HER YERİNDEN DON GÖRÜNTÜLERİ GELİYOR
Türkiye’nin farklı bölgelerinden zirai don görüntüleri art arda gelmeye başladı.
Ege ve Trakya’ da üzüm bağları, Düzce’de tropikal meyve, Çorum’da meyve, Malatya’da kayısı, Karadeniz bölgesinde fındık, Karaman’da elma, Niğde’de patates, Konya’da ise erken ekilen şekerpancarı gibi tarım ürünleri büyük zarar gördü.
MALATYA’DA ZİRAİ DONDAN KAYISI BAHÇELERİ ETKİLENDİ
Malatya’da zirai don nedeniyle etkilenen kayısı bahçelerinde hasar tespit çalışmaları başlamıştır.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ciddi bir afetle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Dün akşamdan bu sabaha kadar gerçekleşen soğuk hava dalgası nedeniyle ürünlerimizi kaybettik. Malatya’nın 13 ilçesinde meyve kaybı yaşanmakta ve ağaçlarda filiz kayıpları görünmektedir. Üretici mağduriyet yaşamakta.” ifadelerini kullandı.
KARAMAN’DA ZİRAİ DON NEDENİYLE ELMA AĞAÇLARI ZARAR GÖRDÜ
Karaman’da zirai don nedeniyle zarar gören elma bahçeleri ile ilgili incelemeler yapıldı.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, bölgedeki hava sıcaklıklarının düşmesinin elma ağaçlarına zarar verdiğini kaydetti.
Karaman’da 250 bin dekar alanda 16 milyon elma ağacı üretimi yapılmakta. Bayram, “Elma bahçelerinde sabaha kadar üreticilerle diyalog halindeydik ve önlemler almalarını teşvik ettik. Bahçelerde pervaneler çalıştırıldı, lastik ve saman balyası yakıldı, sulama yapıldı ancak bu önlemler yeterli olmadı.” şeklinde konuştu.
DÜZCE’DE ÇİFTÇİ ZİRAİ DONA KARŞI SİSLEME YÖNTEMİNİ KULLANIYOR
Düzce’deki fındık ve meyve yetiştiricileri, zirai don riskine karşı ürünlerini korumak için sisleme yöntemini kullanmaktadır. Ayrıca tropikal meyve üreticileri zirai don riskine karşı nöbet tutmaktadır.
DONA KARŞI GECE NÖBETİ
Düzce bölgesinde zirai dona karşı önlem almak amacıyla gece nöbeti tutan tropikal meyve yetiştiricisi, tarlasında ateş yakarak ve sisleme makinesi kullanarak ürünlerini korumaya çalıştı.
ÇORUM’DA ÇİFTÇİLER MEYVELERİNİ ZİRAİ DONA KARŞI KORUMAK İÇİN ATEŞ YAKIYOR
Çorum’un Dodurga ilçesinde çiftçiler, meyve ağaçlarını zirai dona karşı korumak amacıyla ateş yakma yöntemiyle önlem alm