Zihinsel Özel Gereksinimli Çocuklara Yeni Destek!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, sağlık hizmetleri alanında özel gereksinimli bireylerin yaşam standartlarını yükseltme noktasında önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı, zihinsel özel gereksinimli çocuklar için umut veren bir gelişmeye imza attı. Bu doğrultuda, çok disiplinli bir yaklaşım benimseyen Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri’ni (ÇÖZGEM) 10 farklı ilde hizmete sundu.

Bu merkezler, otizm gibi özel gereksinimleri bulunan çocuklara yönelik kapsamlı sağlık hizmetleri sunmayı amaçlıyor.

10 YENİ RUH SAĞLIĞI MERKEZİ KURULDU

Sağlık Bakanlığı, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

Zihinsel özel gereksinimli çocuklara yönelik sunulan sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesine devam edildiği, aile sağlığı merkezlerinde otizm riski taşıyan çocukların erken aşamada tespit edilmesine yönelik Otizm Tarama ve Takip Programı’nın uygulandığı belirtildi.

Bu program, 18 ile 36 ay arasındaki çocukların otizm risk faktörleri açısından değerlendirilmesini, gerekli yönlendirmelerin yapılmasını ve takibinin sağlanmasını içeriyor.

Otizm riski tespit edilen çocuklar, çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanları tarafından değerlendiriliyor. Bu merkezlerin amaçlarından biri, zihinsel özel gereksinimli çocuklarımıza bütüncül ruh sağlığı hizmeti sunmak. ÇÖZGEM’lerde dil ve konuşma terapistleri, çocuk gelişimciler, iş ve uğraşı terapistleri, psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları gibi çeşitli meslek grupları, multidisipliner bir yaklaşımla sağlık hizmeti sunuyor.

Bu merkezler, zihinsel özel gereksinimli çocukların erken müdahale, izleme ve yetişkinliğe geçiş süreçlerinde daha kaliteli ruh sağlığı desteği alabilmesini sağlıyor.

OTİZM TARAMA VE TAKİP PROGRAMI

Program çerçevesinde, çocukların erken dönemde teşhis edilmeleri ve sağlık hizmeti süreçlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor. Zihinsel özel gereksinimlerle ilgili eğitimli sağlık çalışanları, bu programın temel taşlarını oluşturuyor.

Sağlık Bakanlığı, acil sağlık hizmetleri, ruh sağlığı, ağız diş sağlığı ve diyetisyenlik gibi birçok alanda görev alan sağlık çalışanlarına yönelik eğitim programları hazırladı. Bu programlar, sağlık çalışanlarının otizm ve diğer zihinsel özel gereksinimleri tanıyabilmelerini ve güncel bilgilerle daha etkin hizmet sunmalarını sağlamayı amaçlıyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EĞİTİM VERİLİYOR

Bunun yanı sıra, otizm ve zihinsel özel gereksinimler konusunda farkındalık yaratmak amacıyla sağlık çalışanlarına çeşitli eğitim programları düzenleniyor. Bu programlarla, sağlık çalışanlarının bilgi düzeyleri artırılmakta ve etkin sağlık hizmeti sunmaları hedeflenmektedir.

AFET DURUMLARINDA HİZMETİN SÜREKLİLİĞİ

Afet dönemlerinde zihinsel özel gereksinimli çocukların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen öncü çalışmalar da dikkat çekiyor. Açıklamada, “Afetlere hazırlık sürecinde sağlık çalışanlarımızın bilgi ve becerilerini artırmaya, aynı zamanda mobil uygulamamız aracılığıyla ruh sağlığı hizmetlerini kesintisiz sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Mobil uygulama olan Özel Çocuklar Destek Sistemi sayesinde, pandemi ve deprem döneminde zihinsel özel gereksinimli çocuklara uzaktan erişim sağlandı. Ruh sağlığı hizmet sunumu, bu süreç içerisinde kesintisiz şekilde sürdürüldü. Olası afet durumlarına karşı sistemin hazır olduğu bildirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Zihinsel Özel Gereksinimli Çocuklara Yeni Destek!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!