Türk yatırımcıların uluslararası gayrimenkul piyasalarına olan ilgisi giderek yükseliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan veriler, Türk yatırımcıların yurt dışında en çok hangi ülkelerde gayrimenkul edinmeyi tercih ettiğini net bir şekilde gösteriyor.
TCMB’nin ödemeler dengesi verilerine göre, Türk yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımlarının tutarı, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. 2025’in ilk ayındaki yurtdışı gayrimenkul alımı ise 144 milyon dolar olarak kaydedildi.
DUBAİ VE YUNANİSTAN’A YÜKSEK İLGİ
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 5-10 yıl öncesinde yurt dışından yıllık gayrimenkul alım miktarının sadece 130 milyon dolardayken, bu rakamın hızla artığını belirtti. Gayrimenkul harcamalarının sebepleri üzerine bilgi veren Tekçe, şu ifadeleri kullandı:
Yurt dışında konut sahibi olmanın temel nedenlerinden biri, özgürce seyahat etmek isteyenlerin altın vize (golden visa) almayı tercih etmesidir. Türk yatırımcıların yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları açısından Dubai ve Yunanistan ön plana çıkıyor.
“TÜM AVRUPA ÜLKELERİNE KAPILAR AÇILIYOR”
Yunanistan’ın maaş olduğu en önemli faktör, 250 bin avro karşılığında alıcılara tüm Avrupa ülkelerinin kapısını açmasıdır. Ülkeler, vize programlarını yatırım ihtiyacı olan bölgelere yönlendirme politikası izliyor.
Daha önce İspanya ve Portekiz gibi ülkeler tercih edilmekteydi, ancak bu ülkelerdeki vize programlarının kapanmasıyla birlikte Macaristan, 250 bin avro ile altın vize programını devreye aldı.
Tekçe, yatırımcıların ev alıp kiraya verme eğilimlerinin yurt dışına kaydığını da vurgulayarak, Türkiye’de kiracı ve ev sahibi arasındaki olumsuz durumların yurt dışı yönelimini hızlandırdığını ifade etti.
“YATIRIMCI DOSTU VİZE PROGRAMLARI GEREKİYOR”
GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekçe, şu an uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul ediniminde azalma gözlemlenirken, yerli yatırımcıların yurt dışı taleplerinin arttığını kaydetti. Bunun önüne geçmek adına, uluslararası yatırımcıların ikamet, elektrik ve su aboneliği süreçlerinin kolaylaştırılması, yurtdışında tanıtım faaliyetlerine daha fazla kaynak ayrılması ve yatırımcı dostu vize programlarının oluşturulması gerektiğini belirtti.
Yurt dışındaki gayrimenkul fiyatlarının genellikle 300 bin dolardan başladığını belirten Tekçe, Türk yatırımcıların ortalama konut alım maliyetinin 500 bin dolar civarında olduğunu ifade etti. Gayrimenkul ediniminde en çok dikkat edilen noktanın ilgili mülkün kira geliri sağlayabilmesi olduğuna dikkat çekti.
DUBAİ’DE EN FAZLA KONUT ALAN 7’NCİ ÜLKEYİZ
Parcel Estates CEO’su Özden Çimen, Türk yatırımcıların son yıllarda gayrimenkul yatırımları için yönelimlerinin Dubai’ye kaydığını, buradaki yüksek kira getirisi ve vergisiz yatırım imkanlarının bireysel ve kurumsal yatırımcılar için cazip olduğunu ifade etti.
Türkler, Dubai’deki gayrimenkul alımında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve