PitchBook’un finansal veri analizlerine göre, 2024 yılı itibarıyla yapay zeka, küresel sermaye girişim yatırımlarının yüzde 35,7’sini temsil etmekte.
Bu oran, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 45,8 olarak kaydedilirken, Avrupa’da yüzde 25,6 ve Asya’da ise yüzde 19,3 seviyesine ulaştı.
Uluslararası danışmanlık şirketi EY’nin yaptığı analizler, yalnızca geçen yılın son çeyreğinde yapay zeka alanındaki girişim sermayesi finansmanının 62,2 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu alandaki dört büyük yatırımın toplamı ise 26,6 milyar dolar seviyesindeydi.
EY verilerine göre, 2024 yılı içerisinde girişim sermayesi fonlarının yapay zeka yatırımları, yıllık bazda yüzde 27 oranında bir artışla 180 milyar doları aştı.
“GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIMLARINDA YAPAY ZEKAYLA DESTEKLENEN BÜYÜME SÖZ KONUSU”
Buenos Aires’teki IAE İşletme Okulu Dekanı Carolina Dams, yapay zekanın son dönemlerdeki yükselişini, girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için önemli bir fırsat olarak değerlendirdi.
“BÜYÜME, YAPAY ZEKA İLE DESTEKLENİYOR”
Dams, girişimcilerin yapay zeka teknolojilerini düşük maliyetlerle kullanarak yeni şirketler kurabileceğini ve çeşitli uygulamalar geliştirebileceğini dile getirdi. Dams şu ifadeleri kullandı:
“Son 4-5 yıldır girişim sermayesi yatırımlarında bir gerileme yaşanıyordu ancak günümüzde büyük oranda yapay zeka ile desteklenen bir büyüme söz konusu. Girişim sermayesi yatırımlarının büyük bir bölümü, yapay zeka çalışmalarına yöneliyor. Aynı zamanda birçok girişim sermayesi yatırımcısının, günden güne artan yatırım talepleri aldığını ve bu taleplerin yoğunluğunun durumun anlaşılmasını zorlaştırdığını belirttiğini duydum.”
“OYUN YENİ BAŞLIYOR”
Dams, yapay zekanın geniş bir yelpazeye yayıldığını vurgulayarak, hangi sektörlerde en büyük etkiyi göstereceğinin tam olarak anlaşılması gerektiğini ifade etti ve “Bu alanda oyun yeni başlıyor; geleceği tahmin etmekse zor.” dedi.
“BEKLE-GÖR” YAKLAŞIMI KORUNMALI
Dams, büyük şirketlerin üst düzey yöneticilerine şu şekilde öneride bulundu:
“Önemli bir dönüşüm yaşanıyor ve bunun birçok sektör ile şirket üzerinde etkili olacağına inanıyorum. Ancak bu aşamada büyük şirketlerin yöneticileri için devasa teknoloji yatırımları yapmak için doğru zaman değil; belirsizliklerin varlığı bunu pek mümkün kılmıyor. Bunun yerine, keşfe, öğrenmeye ve daha küçük yatırımlara odaklanarak teknolojinin gelişim sürecini izlemeleri daha mantıklı olacaktır. Çin’deki DeepSeek’in ortaya çıkışı sonrasında açık ve kapalı kaynak platformları arasındaki rekabetin, geleceği belirsiz bir hale getirdiğini gözlemledik ve yakın gelecekte nelerin olacağını kestirmek güç. Bu gibi zamanlarda, ‘bekle-gör’ yaklaşımını benimsemek daha mantıklı olabilir.”
“BU SÜREÇTE ZORLUK KADAR FIRSAT DA VAR”
Dams, yapay zekanın gelişmekte olan piyasalara sunduğu fırsatların da altını çizdi.
Dams, daha küçük ekiplerle ve daha az sermaye ile girişimlerin geliştirilmesi konusunda yapay zekanın önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Gelişmekte olan ekonomiler, finansmana erişim ve eğitim gibi