Gökbilimciler, bilinen en uzak galakside oksijen ve ağır metaller gibi elementlerin varlığını ortaya koydu.
Bu galaksi, 13,4 milyar ışık yılı mesafede yer alıyor ve evrenin ilk dönemlerinde oluşmuş olma ihtimali taşıyor.
Gök bilimciler, Büyük Patlama’nın evreni yaklaşık 13,8 milyar yıl önce meydana getirdiğine yönelik bir inanca sahip.
JAMES WEBB TELESKOBU, 13,4 MİLYAR YIL ÖNCESİNE IŞIK TUTTU
CNN International’da yer alan habere göre JADES-GS-z14-0 adı verilen alışılmadık derecede büyük ve parlak uzak galaksi, Ocak 2024’te evreni insan gözüyle görülemeyen kızılötesi ışıkta gözlemeyen James Webb Uzay Teleskobu ile tespit edildi.
Uzay gözlemevi, uzaydan Dünya’ya milyarlarca yıl boyunca seyahat eden ışığı gözlemleyerek, Kozmik Şafak adı verilen gizemli bir dönemin başlangıcına ya da ilk galaksilerin doğduğu büyük patlamadan sonraki ilk birkaç yüz milyon yıla zamanında bir bakış sunmakta.
JADES-GS-z14-0’dan gelen ışığın evrenin şu an bulunduğumuz köşesine ulaşması 13,4 milyar yıl sürdüğü için Webb, ALMA ve Şili’nin Atacama Çölü’ndeki Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi gibi diğer gözlemevleri, galaksiyi evrenin yalnızca 300 milyon yaşında olduğu zamandaki haliyle gözlemliyorlar.
Gökbilimciler, Webb’in ilk keşiflerini takip etmek amacıyla ALMA’yı kullandıklarında, oksijen ve ağır metallerin varlığını tespit edince büyük bir şaşkınlık yaşadılar, çünkü bu durum galaksilerin evrenin ilk dönemlerinde tahmin edilenden daha hızlı oluştuğunu gösteriyor.
“BEKLENENDEN ÇOK HIZLI GERÇEKLEŞİYOR”
ALMA tespitlerinin sonuçları, Perşembe günü The Astrophysical Journal ve Astronomy & Astrophysics dergilerinde ayrı çalışmalar halinde yayımlandı.
The Astrophysical Journal çalışmasının başyazarı olan Sander Schouws, Hollanda’daki Leiden Üniversitesi Leiden Gözlemevi’nde doktora adayıdır. Kendisi, “Bu, sadece bebek beklediğiniz yerde bir ergen bulmak gibi bir şey. Sonuçlar, galaksinin çok hızlı bir şekilde oluştuğunu ve aynı zamanda hızlı bir olgunlaşma sürecinden geçtiğini gösteriyor” şeklinde açıklama yaptı.
EN PARLAK ÜÇÜNCÜ GALAKSİ
JADES-GS-z14-0’ın büyüklüğü ve parlaklığı gibi birçok özelliği, beklenmedik sonuçlar ortaya koydu.
Schouws, Webb’in 700 uzak galaksiyi incelediği zaman, bu galaksinin en uzak olmasına rağmen en parlak üçüncü galaksi olduğunu açıkladı.
Ancak, en eski galaksilerin daha küçük ve sönük olmasının beklendiği, çünkü evrenin o dönemde çok daha küçük olduğu vurgulanmaktadır.
Schouws, bir e-postasında, “Genel olarak, evrenin bu erken dönemindeki galaksiler, Hubble ve JWST’nin güzel görüntülerinden tanıdığımız ünlü galaksilerden oldukça farklıdır. Çok daha kompakt, gaz bakımından zengin ve düzensizdirler. Koşullar daha aşırı çünkü çok sayıda yıldız, küçük bir hacimde hızla oluşuyor” dedi.