Ulaşımda Yerli İnovasyon: Demir Yolu Hedefleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkemize kazandırılması, dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın düşürülmesi amacıyla milli ve yerli üretim politikalarının ön planda tutulduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu, demir yolu projelerindeki yerlilik oranlarının artırılması için sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

DEMİR YOLU ALTYAPISI İNŞA EDİLECEK

Türkiye Yüzyılı sürecinde demir yolu sektörüne yapılan yatırımlarla gelişmiş bir altyapı inşa etmeyi hedeflediklerini belirten Uraloğlu, doğu-batı ve kuzey-güney ulaşım koridorlarında daha hızlı, güvenli ve ekonomik demir yolu taşımacılığı sağlayarak ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmayı amaçladıklarını açıkladı.

“TÜRKİYE, HUB KONUMUNDA”

Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında 760 milyar dolarlık ticari hareketliliğin merkezinde bulunduğuna dikkat çekerek, ülkenin, gelişen demir yolları ve kara yolu ağı, çevresindeki denizler ve limanları, havacılık sektörü ve lojistik altyapısı ile bir “hub” konumunda yer aldığını vurguladı.

Türkiye’nin demir yolu hikayesinin 1856 yılında İzmir-Aydın hattının inşasıyla başladığını hatırlatan Uraloğlu, o dönemde tamamen yabancı sermaye ve yüklenicilerle inşa edilen demir yollarının, 2003 yılındaki kalkınma hamlesiyle yerli ve milli bir yapıya kavuştuğunu dile getirdi.

“YERLİ DEMİR YOLU SANAYİNİN GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENDİ”

Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2003 yılında demir yollarının yeniden ulusal politika haline gelmesiyle belirlenen en önemli hedeflerin başında yerli demir yolu sanayinin geliştirilmesinin geldiğini söyledi.

Yerli potansiyelin hayata geçirilmesi amacıyla son 23 yıl içinde demir yolu sektörüne 63 milyar dolar olmak üzere ulaştırma alanına toplamda 280 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade eden Uraloğlu, demir yolu sektörüne yapılan yatırımın yüzde 60’ının TCDD tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.

Demir yolu taşımacılığında elektrik enerjisinin kullanımıyla taşıma maliyetlerini düşürmek ve çevreye duyarlı işletmecilik sağlamak adına önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Uraloğlu, bu doğrultuda 915 kilometrelik hat kesiminde elektrifikasyon sistemleri yapımına, 2 bin 926 kilometrelik hat kesiminde de proje ve planlama çalışmalarına devam edildiğini aktardı.

Emniyet ve kapasite artışına büyük katkı sağlayan sinyalizasyon projelerinde de kaydedilen ilerlemelere dikkat çeken Uraloğlu, 1460 kilometrelik hat üzerinde sinyalizasyon yapımına devam edildiğini, ayrıca 1157 kilometresi yerli sinyal olan toplam 2 bin 558 kilometrelik hat için proje ve planlama çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

YERLİ DEMİR YOLU SANAYİNİN OLUŞTURULMASI HEDEFİ

Uraloğlu, yerli demir yolu sanayisinin oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen adımlara dikkat çekerek, bu süreçte yeni teknolojilerin kazandırılması, dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıktığını ifade etti. Ayrıca, yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatları ile yerlilik oranının elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’e, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’e, üstyapıda yüzde

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ulaşımda Yerli İnovasyon: Demir Yolu Hedefleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!