Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin koordinesinde ve Kocaeli Üniversitesi’nin (KOÜ) ev sahipliğinde, Kocaeli Valiliği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen MARMARAKAF etkinliği, bugün İzmit’teki Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Etkinlikte Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
AY ARAŞTIRMA PROGRAMI ÜZERİNE
Söyleşisinde Türkiye’nin uzay hedeflerine değinen Gezeravcı, Ay Araştırma Programı kapsamında 2026-2028 yılları arasında Ay’a ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. İlk aşamada, Ay yüzeyine bir roket göndermeyi planladıklarını belirten Gezeravcı, roketin Dünya’dan fırlatıldıktan sonra belirlenen noktaya sert bir iniş yapacağını söyledi. Bu sert iniş, roketin çarpması ile gerçekleşecek ve ilk görevden elde edilen deneyimlerin ardından, ikinci görevde hibrit yakıtlı itki motoru kullanılarak yumuşak bir iniş yapılması hedefleniyor. Böylece Ay’da bilimsel araştırmaların başlatılması amaçlanıyor. Gezeravcı, “Eğer sadece Ay etrafında bir tur atıp geri dönmeyi planlasaydık, bu hedefi şimdiden gerçekleştirebilirdik. Ancak amacımız daha ileriye gitmek ve Ay yüzeyine yumuşak iniş yapabilmek.” dedi. Şu ana kadar sadece beş ülkenin Ay yüzeyine bir obje veya insan indirebildiğine dikkat çeken Gezeravcı, Türkiye’nin bu alanda altıncı ülke olma hedefiyle ilerlediğini belirtti.
UZAY LİMANI PROJESİNE YÖNELİK HEDEFLER
Gezeravcı, ayrıca uzaya erişim ve Uzay Limanı Projesi ile ilgili de bilgiler verdi. Uzaya erişimin, bu hedef grubunun en stratejik kısımlarından biri olduğuna vurgu yapan Gezeravcı, Türkiye’nin 2018 yılında insanlı uzay misyonlarıyla önemli bir adım attığını ve önümüzdeki on yıla dair bu alanda aktif olma hedefini benimsediğini açıkladı. Şu anda uzaya insan göndermek ya da bilimsel bir obje fırlatmanın iki ila iki buçuk yıl gibi bir bekleme süresini gerektirdiğini belirten Gezeravcı, Türkiye’nin karada, denizde ve havada bağımsızlık anlayışını uzayda da sürdürme çabasında olduğunu ifade etti. Son on beş yılda savunma sanayisinde kaydedilen büyük ilerlemelerin ardından, Türkiye’nin uzaya bağımsız erişim sağlamak için önemli adımlar atmaya başladığını belirten Gezeravcı, Ekvator hattı çevresinde ülke kontrolünde bir uzay limanı projesi üzerinde çalışıldığını söyledi. Projenin oldukça ilerlemiş olduğunu ancak bazı hassasiyetler nedeniyle detayların ilerleyen dönemde devlet yetkilileri ve halk ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Yavuz Yıldırım
Haber Müdürü