Türkiye, ilk ulusal havacılık şûrasını başarıyla tamamladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını kamuoyuna duyurdu.
Bakan Uraloğlu, şûra süresince, altyapıdan teknolojik gelişmelere, güvenlikten çevre konularına dek önemli birçok meseleyi ele aldıklarını belirtti.
Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik.” ifadelerine yer verdi.
Bakan Uraloğlu, şûra sürecinin, Türk havacılık sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek mevcut durumu değerlendirmek, geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek ve karşılaşılan zorluklara ortak çözümler bulmak için sunulan önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
“16 ANA STRATEJİK BAŞLIK ALTINDA 65 PROJE BELİRLENDİ”
Uraloğlu, 21-22 Şubat tarihlerinde yapılan Arama Konferansı ile bir yol haritası çizdiklerini, ardından 24 Şubat’ta gerçekleştirilen Karar Konferansı’nda kamu ve özel sektör yöneticileriyle projelerin stratejik alternatiflerini değerlendirdiklerini aktardı:
Şûra’da, sektörün altyapısından teknolojik gelişmelere, güvenlikten çevreye, eğitimden istihdama pek çok konu masaya yatırıldı. Sivil Havacılık ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlükleri ile özel sektör temsilcileri ve diğer ilgili paydaşlarla birlikte, sektörümüzün geleceğine yön verecek kararları almada ortak akılla hareket ettik ve etmeye devam edeceğiz.
“HAVA YOLU ULAŞIMINA TALEP GÜNDEN GÜNE ARTIYOR”
Uraloğlu, zamanın en değerli hazine olduğunu vurgulayarak, modern yaşamın ulaşım ve hız kavramlarının önemini artırdığını belirtti. Havacılığın, insanların daha kısa sürede daha uzak mesafelere seyahat etmelerine olanak tanıyan en etkili araç olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunan stratejik konumunun potansiyelini değerlendirmek için büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini ekleyen Uraloğlu, 2002 yılından bu yana yürütülen politika ve faaliyetlerle Türkiye’nin havacılık alanında global bir oyuncu haline geldiğini belirtti.
“İç hatlarda serbestleşmeyi sağladık”
Uraloğlu, 2002 yılında 26 olan aktif havalimanı sayısının, son olarak Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın açılmasıyla 58’e ulaştığını ifade etti. Hava Ulaştırma Anlaşması yapılan ülke sayısının 81’den 175’e çıktığını belirten Uraloğlu, dış hatlarda uçuş noktası sayısının ise 50 ülkede 60 noktadan 350 noktaya yükseldiğini aktardı.
“YOLCU SAYIMIZ 2024 YILINDA 230 MİLYONUN ÜSTÜNE ÇIKACAK”
Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline getirdiklerini belirten Uraloğlu, yolcu sayısının 2002’de 34 milyon iken 2024’te 230 milyonun üzerine çıkmasının hedeflendiğini ifade etti. Hava yolu, hava taksi, genel havacılık ve diğer alanlardaki işletme sayısının 180’den 678’e yükseldiğini söyledi.
Bunun yanı sıra, 2002