Dünyanın dört bir yanından birçok kişi, Türkiye’de yasal olarak çalışabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
Geçtiğimiz yıl, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na 381 bin 485 yabancı çalışma izni başvurusu yapıldı. Bakanlık, başvuruları dikkatle inceleyerek, bu müracaatların 300 bin 851’ine olumlu yanıt verdi.
EN FAZLA SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLDİ
Verilen çalışma izinleri arasında Suriyeliler en yüksek oranda yer aldı. Suriyelileri takip eden ülkeler arasında Türkmenistan, Rusya, Özbekistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Endonezya, Hindistan ve Irak bulunuyor.
EN FAZLA ÇALIŞMA İZNİ VERİLEN ÜLKE VATANDAŞLARI
Suriyeliler
Türkmenistan
Rusya
Özbekistan
İran
Afganistan
Azerbaycan
Endonezya
Hindistan
Irak
EN FAZLA İZİN İMALAT SEKTÖRÜNDE
İmalat sektörü, en fazla çalışma izni verilen alan oldu. Bunun ardından inşaat, toptan ve perakende ticaret, ev hizmetleri, konaklama, idari ve destek hizmetleri ile sağlık ve sosyal hizmetler sektörleri dikkat çekti.
YAPTIKLARI İŞLER
İmalat
İnşaat
Toptan ve perakende ticaret
Ev hizmetleri
Konaklama
İdari ve destek hizmetleri
Sağlık ve sosyal hizmetler
ÇALIŞMA İZNİ
Çalışma izni, resmi bir belge olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancıya Türkiye’de çalışma ve ikamet hakkı tanıyan belgedir. 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre, bu kanun kapsamında olan yabancının Türkiye’de çalışmaya başlamadan önce çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti alması gerekmektedir.
Geçerli bir çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti olmadan çalışan yabancılar, cezai ve idari işlemlerle karşılaşma riski taşımaktadır.