Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Yunanistan’ın dış politikası üzerine yaptığı değerlendirmelerde, ABD’nin NATO’ya verdiği desteğin azalması durumunda Avrupa Birliği ülkelerinin savunma kapasitelerini artırma gerekliliğine dikkat çekti. Bu durumun, Avrupa’nın savunma alanında daha bağımsız bir hale gelmesi için fırsat yaratabileceğini ifade etti.
Türkiye’nin Avrupa savunmasındaki rolü hakkında sorulara yanıt veren Yerapetritis, Türkiye’nin bağımsız savunma sanayisinin hem bölgesel hem de uluslararası alanda güçlü bir aktör olduğunu vurguladı. Türkiye’nin NATO’nun bir ortağı olduğunu belirten Yerapetritis, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde sahip olduğu sorumlulukların da önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Yerapetritis, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin son iki yıla göre oldukça geliştiğini belirterek, ticari ilişkiler ve Kıbrıs meselesi gibi konularda olumlu adımlar atıldığını dile getirdi.
Geçtiğimiz hafta İstanbul’a gerçekleştirdiği gayriresmi ziyaret hakkında bilgi veren Yerapetritis, burada Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldiğini ve yapmış oldukları yemekte uluslararası ile bölgesel meselelerin, Kıbrıs ve siyasi diyalog gibi konuların ele alındığını aktardı.
Son dönemlerde iki ülke arasındaki ticaret hacminin önemli ölçüde arttığını kaydeden Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ikili ticaret hacmini iki katına çıkarma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını hatırlattı.
Yerapetritis, “Bu yönde iyi ilerleme kaydediyoruz ve yakın gelecekte Yunanistan ile Türkiye arasındaki ticari işbirliğinin en parlak dönemlerinden birini yaşayacağımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının yaz aylarında yapılmasının planlandığını bildiren Yerapetritis, Antalya’da gerçekleştirilecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi için uygun bir zaman bulma girişimlerinin de olacağını belirtti.
Türkiye ile Yunanistan ilişkileri açısından önemli olanın, hem siyasi alanda hem de toplumda kabul edilebilir küçük ve istikrarlı adımlar atmak olduğunu söyleyen Yerapetritis, temel görüş ayrılıkları göz önünde bulundurulduğunda iki ülke arasında iyi bir işbirliği zeminini yeniden inşa etmenin kolay olmadığını ifade etti.
Yerapetritis, iki ülke arasında krizleri önleyecek bir diyalog ortamı kurulduğunu, açık diyalog kanallarının da bölgede barışı sağladığına dikkat çekti.