Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye’nin ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 oranında artarak 2,2 milyar dolara ulaştığını duyurdu.
Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin ev sahipliğinde Levent’teki Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanlığı’nda gerçekleştirilen “18. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı”nda yaptığı konuşmada, savaşlar, enerji ve gıda arzındaki kırılmalar, iklim değişikliği sebebiyle yaşanan doğal afetler ve çevresel tehditler gibi birçok zorlukla karşı karşıya olunduğunu belirtti. Ayrıca, düzensiz göç hareketleri ve sınır aşan güvenlik risklerinin de gündemde olduğunu ifade etti.
Cevdet Yılmaz, insansız sistemlerin askeri operasyonlardaki kritik önemine dikkat çekerek, modern muharebe sahalarının dinamiklerinin köklü değişiklikler geçirdiğini vurguladı. Geleneksel anlayışın yerini yüksek teknolojili platformlara ve yapay zekaya dayalı hibrit sistemlere bıraktığını anlattı. İnsansız sistemlerin, hava, kara, deniz ve su altı gibi alanlarda hız, hassasiyet ve esneklik getirdiğini ve askerî operasyonlarda riskleri azaltma, insan kaybını minimize etme gibi faydalar sağladığını söyledi.
Yılmaz, küresel projelerin, ülkelerin insansız sistem yatırımlarını artırarak doktrin ve operasyonel yaklaşımlarını yeniden şekillendirdiğini kaydetti. Türkiye’nin, insansız savunma sistemlerinde önemli bir mesafe kat ettiğini ve kara, hava, deniz ile su altı platformlarında yüksek teknoloji çözümleri geliştirdiğini aktardı.
Savunma sanayinde yaşanan devrim niteliğindeki dönüşümlerden bahseden Yılmaz, Türkiye’nin yerli milli adımlar attığını belirterek, “Balkanlar’dan Kafkaslar’a kadar geniş bir coğrafyada barış ve istikrara katkı sunan bir diplomasi yürütüyoruz. Savunma alanındaki kapasitemizle, müdahil olduğumuz süreçleri kendi irademizle yönetebiliyoruz” dedi. Yerli tedarik oranının yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıktığını vurguladı.
Yılmaz, Türkiye’nin İHA-SİHA, elektronik harp ve savaş gemisi üretimindeki başarısıyla dünya çapında öncü ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye’nin, dünya İHA pazarının yüzde 65’ini elinde tuttuğunu ve bu alanda önemli bir oyuncu konumunda bulunduğunu bildirdi. Türk savunma sanayiinin ürettiği insansız sistemlerin operasyonlarda başarılı bir şekilde kullanıldığını belirtti.
Yılmaz, Türkiye’nin savunma teçhizat ihtiyaçlarını yerli imkanlarla karşılamakla kalmayıp, dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarına da cevap verebildiğini belirtti. 185 ülkeye ihracat yapılan Türk savunma ürünlerinin çeşitliliğinin 230’u aştığını açıkladı. 2025 yılı Ocak-Nisan döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artışla 2,2 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi. Savunma ve havacılık sektörünün, katma değeri yüksek bir ekonomi için önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.