Türkiye, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na (NATO iFMM) ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, toplantıya NATO üyesi 32 müttefik ülkenin temsilcileri katılacak. Bu önemli etkinlik, 14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya’da gerçekleşecek.
NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantıları, müttefik bakanlar arasında, NATO zirvelerinden önce ilave görüşmeler yapabilmek için fırsat sunmaktadır.
MÜTEFİKLERİN DIŞİŞLERİ BAKANLARI KATILACAK
Antalya’daki toplantıda müttefik dışişleri bakanlarının, 24-25 Haziran tarihlerinde Lahey’de gerçekleştirilecek “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi” ile ilgili hazırlıkları değerlendirmesi bekleniyor.
Toplantı sırasında, müttefik dışişleri bakanları, NATO Genel Sekreteri ve diğer üst düzey NATO yetkilileri ile birlikte, Bakan Fidan’ın ev sahipliğinde bir sosyal etkinlikte bir araya gelecekler.
TOPLANTININ GÜNDEM MADDELERİ
15 Mayıs sabahı gerçekleştirilecek Kuzey Atlantik Konseyi gayriresmi oturumunda, Lahey Zirvesi’nde ele alınabilecek öncelikli konular üzerine görüş alışverişi yapılması planlanıyor.
Ayrıca, Avrupa güvenliğinin geleceği ile transatlantik güvenliğinde külfet paylaşımına yönelik çabalar da toplantının başlıca gündem maddeleri arasında yer alacak.
Bakan Fidan, NATO’nun 76 yıllık tarihindeki önemine vurgu yaparak, Avrupa-Atlantik güvenliğinin güçlendirilmesi ve müttefik dayanışmasının artırılmasının gerekliliğine dikkat çekecek.
TÜRKİYE’NİN GELİŞMİŞ SAVUNMA SANAYİİNE VURGU
Fidan, Türkiye’nin güçlü ordusunu, modern askeri yeteneklerini ve gelişmiş savunma sanayi altyapısını, Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlamak ve daha fazla sorumluluk almak konusundaki kararlılığını ifade edecek. Ayrıca, Türkiye’nin AB üyesi olmayan müttefikler olarak savunma alanındaki çalışmalara katılımının önemine değinecek.
Bakan Fidan, Türkiye’nin savunma bütçesinin, NATO’nun “gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde iki” kriterinin üzerinde olduğunu belirterek, savunma harcamalarının Altındaki engellerinin kaldırılmasının kritik yeteneklerin geliştirilmesi için elzem olduğunu vurgulayacak.
TERÖRLE MÜCADELEDE DAYANIŞMA
Fidan’ın “360 derece güvenlik” anlayışı çerçevesinde, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi gerektiğine ve İttifak’ın komşu bölgeleri ile Orta Doğu’da barış ve istikrarı sağlama çabalarına vurgu yapması öngörülüyor. Ayrıca, terörizmle mücadelede dayanışmanın önemine değinecek.
Bakan Fidan’ın toplantı marjında diğer mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapması da planlanıyor.
NATO VE TÜRKİYE
NATO, güvenlik garantileri ve karşılıklı taahhütlere dayalı olarak, 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanan Washington Antlaşması ile kuruldu. Türkiye, 18 Şubat 1952 tarihinde NATO’ya üye olmuştur.
NATO’nun asli görevi, üye ülkelerin özgürlük ve güvenliklerini siyasi ve askeri yöntemlerle korumaktır. İ