Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, DFDS’nin 10.000. Sefer Uğurlama Töreni’ne katılarak, önemli açıklamalarda bulundu. Etkinlik, DFDS Pendik Limanı’nda gerçekleştirilirken, Bakan Uraloğlu, deniz taşımacılığının Türkiye’nin dış ticaretindeki rolüne dikkat çekti ve bu alanda elde edilen başarıları kamuoyuyla paylaştı.
“YAKLAŞIK 1 MİLYON ARACI DENİZE AKTARDIK”
Uraloğlu, deniz taşımacılığının çevreye sağladığı faydalar ve güvenlik katkılarına da vurgu yaptı. “28 yurt dışı hattında toplam 706 bin 387 araç taşıdık. Bu araçların yüzde 69’u Avrupa, yüzde 15,5’i Akdeniz ve yüzde 12,2’si Karadeniz bağlantılı hatlarda taşındı. Karayolu trafiğinden yaklaşık 1 milyon aracı denize aktarmış olduk. Bu, çevresel katkının yanı sıra trafik güvenliği, ulaşım güvenliği ve can-mal güvenliği açısından da büyük bir avantaj sağlıyor.” dedi.
“İTALYA HATTI YÜZDE 68 PAYA SAHİP”
Avrupa’ya gerçekleştirilen taşımaların büyük bir kısmının İtalya hattı üzerinden yapıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Taşımaların yüzde 68’i İtalya hattı üzerinden gerçekleşti. Bu oran, önemli bir başarıyı göstermektedir.” ifadelerini kullandı.
“YÜZDE 8’LİK BİR ARTIRMA GERÇEKLEŞTİ”
2025 yılının ilk dört ayında yurt dışı bağlantılı hatlardaki taşımacılığın, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 8 arttığını dile getiren Uraloğlu, “2025’in ilk dört ayında taşınan araç sayısı 246 bin 816’ya ulaştı. Bu, Ro-Ro taşımacılığının limanlarımızdaki yük artışından daha yüksek bir performans gösterdiğini kanıtlıyor.” açıklamasında bulundu.
“DFDS’YE ÖZEL TEŞEKKÜR”
Uraloğlu, Türkiye-İtalya Ro-Ro hattındaki katkılarından dolayı DFDS Denizcilik ve Taşımacılık A.Ş.’ye teşekkür etti. 2024 yılında DFDS’nin acenteliğini yaptığı 22 geminin, limanlarda 7 milyon 914 bin 394 ton yük taşıdığını belirterek, bunun toplam yükün yüzde 1,49’unu oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, Ro-Ro hatlarında taşınan 706 bin 387 aracın yüzde 58’ine denk gelen 409 bin 529 aracın yine DFDS tarafından taşındığını vurguladı. Bu katkıların Türkiye’nin deniz yolu taşımacılığındaki liderliğini güçlendirdiğini söyledi.
“BU, YALNIZCA BİR DÖNÜM NOKTASI DEĞİL, BAŞLANGIÇTIR”
Türkiye ile Avrupa arasındaki 10.000. seferin önemine de değinen Uraloğlu, “Bu kilometre taşı, geçmişin bir kutlaması değil, aynı zamanda ülkemizin lojistik gücünü ve Türkiye ile Avrupa arasındaki ticaret köprüsünü daha da güçlendirecek yeni hedeflerin başlangıcıdır.” diyerek sözlerini sürdürdü. Amacının Türkiye’nin denizcilik sektörünü küresel liderler arasına taşımak ve ay yıldızlı bayrağı uluslararası sularda daha fazla dalgalandırmak olduğunu belirtti.