Türkiye 5G İle Dijital Çağda Yeni Bir Dönem Başlatıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de cep telefonu görüşmesinin başlangıcının üzerinden 31 yıl geçtiğini vurgulayarak, ülkenin 20 Gbps’ye kadar yüksek hız sunabilen 5G teknolojisiyle buluşmaya hazırlandığını açıkladı.

Türkiye’de mobil iletişimin temelleri, 23 Şubat 1994 tarihinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i aramasıyla atılmıştır. O günden bu yana teknoloji hızla gelişim göstermiş ve günümüzde kesintisiz iletişim imkanı sunan yeni nesil bağlantılar hayatımıza girmiştir.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’de cep telefonu şebekelerinin hizmete girmesinin yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, mobil teknolojinin geçmişten bugüne kat ettiği mesafeye dikkat çekti.

1G’DEN 5G’YE UZANAN TEKNOLOJİ SERÜVENİ

Türkiye, 1986 yılında ilk olarak araç telefonlarıyla 1G teknolojisini deneyimledi. Ancak bireysel cep telefonlarının kullanıcılarla buluşması 1994 yılında 2G teknolojisi ile mümkün oldu. Bu teknoloji, yalnızca sesli görüşmelerle sınırlı kalmayıp, veri aktarımını ve SMS gönderimini de sağladı.

2009 yılında 3G ile mobil veri kullanımı arttı. 1 Nisan 2016’da devreye giren 4.5G teknolojisi, internet hızını 10 kat artırarak iletişimde yeni bir dönemin kapılarını araladı. Uraloğlu, bu gelişimin hızla sürdüğünü ve Türkiye’nin fiber altyapısının güçlendirilerek 5G’ye geçişe hazır hale getirildiğini ifade etti.

TÜRKİYE, 5G İLE DİJİTAL ÇAĞA ADIM ATIYOR

Bakan Uraloğlu, geniş bant internet kullanımının Türkiye’de 1993 yılından beri var olduğunu ve bu süreçte internet abone sayısının önemli ölçüde arttığını belirtti:

2008’de 6 milyon olan geniş bant internet aboneliği, 2023 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla 96,4 milyona çıkmıştır. Mobil abonelerin sayısı ise 65 milyondan 94,5 milyona yükselmiştir. 4.5G’nin sağlıklı bir şekilde sunulabilmesi için fiber altyapı yatırımları hızla devam ederken, Türkiye’de işletmecilere tahsis edilen toplam fiber uzunluğu 588 bin kilometreye ulaşmıştır.

Uraloğlu, mevcut mobil şebeke işletmecilerine ayrılan frekans miktarının 183 MHz’den 549 MHz’ye yükseldiğini belirterek, “31 yıllık bir süreçten sonra Türkiye, artık 20 Gbps’ye kadar hızlara ulaşabilen 5G teknolojisi ile tanışmaya hazırlanıyor.” şeklinde konuştu.

5G İLE KESİNTİSİZ VE ULTRA HIZLI BAĞLANTI DÖNEMİ

Türkiye’deki mobil operatörlerin 2G, 3G ve 4.5G şebekelerine dair yetki belgelerinin 30 Nisan 2029’a kadar geçerli olduğunu hatırlatan Uraloğlu, 5G’nin sunacağı fırsatlara da değindi:

Yeni teknoloji sayesinde internet üzerinden daha hızlı ve kesintisiz biçimde oyun oynamak mümkün olacak. İnternet hızı, kullanılan frekans, kapsama alanı, baz istasyonları, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterecek, ancak 5G ile iletişimde önemli bir hız artışı sağlanacak.

Uraloğlu, Türkiye’nin 5G’ye yerli ve milli ürünlerle geçiş çalışmaları sürekli olarak hızlandığını belirtirken, 2024’te 5G ihalesinin yapılacağını ve 2025 itibarıyla

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye 5G İle Dijital Çağda Yeni Bir Dönem Başlatıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!