Türk Savunma Sanayisi, Dünya Listesine Girdi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, son zamanlarda dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla savunma sanayisinde yaptığı kapsamlı çalışmalarla dikkat çekiyor.

Türk savunma sanayisi, uluslararası arenada önemli bir yere ulaşarak, ürettiği ürünlerle değer açısından da kendini gösteriyor.

Bu bağlamda, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yılında dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi şirketinin satış verilerini yayınladı.

Verilere göre, savunma sektöründeki en büyük 100 şirketin 2023’te gerçekleştirdiği silah ve askeri hizmet satışları, geçen yıla göre yüzde 4,2 artış göstererek 632 milyar dolara ulaştı. Bu durum, 2022 yılında tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan maliyetler nedeniyle gerçekleşen yüzde 3,5’lik düşüşün ardından önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Rapor, silah gelirlerindeki artışların tüm bölgelerde meydana geldiğini ve Ukrayna ile Gazze’deki çatışmalar, Asya’daki gerilimler gibi olguların bu artışın sebepleri arasında yer aldığını belirtiyor.

LİSTENİN EN ÜST SIRASINDA ABD ŞİRKETLERİ BULUNUYOR

2018 yılından itibaren listenin zirvesindeki beş firmanın tamamının ABD merkezli olması dikkati çekiyor. Bu firmalar arasında Lockheed Martin, RTX (eski adıyla Raytheon Technologies), Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics yer almakta.

Küresel savunma sektöründeki en büyük 100 şirketin 41’i ABD kökenli ve bu firmalar 2023’te toplam 317 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirerek, tüm satışların yüzde 50’sini oluşturdu.

Ayrıca, listedeki dokuz Çinli silah şirketinin toplam satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 0,7 artış ile 103 milyar dolara ulaşması dikkat çekti. Bu şirketlerden üçü (NORINCO, AVIC, CETC) ilk 10’a girmeyi başardı. Çinli üreticilerin toplam satışları, küresel pazarın yüzde 16’sına denk geliyor.

Listedeki 27 Avrupa merkezli şirketin toplam silah satışları ise yüzde 0,2 artarak 133 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Avrupalı şirketler, sipariş alımlarında artış yaşarken, bazıları Ukrayna’daki savaş nedeniyle talep artışı gördü.

Özellikle, Rusya-Ukrayna savaşının ardından yeni silah alımına yönelen Almanya’da, Rheinmetall, ThyssenKrupp, Hensoldt ve Diehl gibi firmaların satışları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artarak 10,7 milyar dolara çıktı.

Veri eksiklikleri nedeniyle 2023 yılı için en büyük 100 şirket listesine yalnızca iki Rus şirketi dahil edilebildi. Bu firmaların toplam silah gelirleri ise yüzde 40 artışla 25,5 milyar dolara yükseldi.

LİSTEDEKİ ÜÇ TÜRK ŞİRKETİ SATIŞLARINI ARTIRDI

SIPRI’nın geçen yıl düzenlediği en çok silah ve askeri hizmet satışı yapan ilk 100 savunma sanayi şirketi listesine üç Türk firması girdi. Bu firmalar ASELSAN 54, Baykar 69 ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) 78. sırada yer aldı.

Türk şirketlerinin toplam gelirleri, 2022’ye göre yüzde 24 artışla 6 milyar dolara ulaştı. Rapor, Türkiye’nin uzun süredir silah üretiminde kendine yeter hale gelme hedefi olduğunu vurguladı

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Savunma Sanayisi, Dünya Listesine Girdi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!