Türk Müziğinin Usta ismi: Muharrem Ertaş

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk halk müziğinin önemli temsilcilerinden olan Neşet Ertaş’ın babası ve ustası Muharrem Ertaş, 1913 yılında Kırşehir’in Yağmurlu Büyükoba köyünde, zurnacı Kara Ahmet ile Ayşe Hanım’ın beş çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.

Küçük yaşlardan itibaren müzikle ilgilenmeye başlayan Ertaş, bölgede tanınmış usta ve sanatçılardan müzik öğrenerek kendini geliştirdi. Gelenek ve göreneklere bağlı, büyük bir halk ozanı olarak anılması da bu sayede gerçekleşti.

Dayısı Bulduk Usta’dan dinlediği eserlerle müzikle olan bağını güçlendiren Ertaş, Aşık Said ile ünlenen Yusuf Usta’nın çırağı olarak müziğini ilerletti. Yusuf Usta ile birlikte katıldığı köy düğünleri ve eğlenceleri, onun sahne deneyimi kazanmasını sağladı.

Yedi yıl boyunca Yusuf Usta’dan gelenekler hakkında bilgiler edinerek İç Anadolu’da pek çok yer gezdi ve müziğini geliştirmeyi sürdürdü.

Muharrem Ertaş, o dönemlerini şöyle ifade etti:

“ÇALIP SÖYLEMEYE BAŞLADIM”

“Çalıp söyleme merakım küçük yaşlarda başladı. Dayım Bulduk da güzel bir sese sahipti. O türkü söylediğinde diğer köylerde dahi dinlenir, seferberlik zamanında asker kaçaklarını yakalamak için subaylar onu köy köy dolaştırırlardı. Dayımın sesi sayesinde kaçakları yakalamakta yardımcı olurlardı. Yıllar içerisinde Yusuf Usta beni yanına alarak düğünlerde ve eğlencelerde birlikte sahne almaya başladı. Onun yanında çalıştıktan sonra artık tek başıma çalıp söylemeye başladım.”

Hatice Hanım ile ilk evliliğini gerçekleştiren Muharrem Ertaş, eşinin vefatının ardından Kırşehir, Çiçekdağı, Yerköy, Keskin ve Kırtıllar bölgelerinde sanatını icra etmeye devam etti. Kırtıllar’da Döne Hanım ile ikinci evliliğini yaptı ve bu evlilikten beş çocuğu dünyaya geldi.

Kırtıllar’dan sonra Çiçekdağı’nın İbikli köyüne göç eden Ertaş, burada da ailesine sahip çıktı. İkinci eşi Döne Hanım’ı kaybettikten sonra, Yozgat’tan Arzu Hanım ile üçüncü evliliğini gerçekleştirdi ve bu birliktelikten de dört çocuğu oldu.

TRT Türk halk müziği repertuvarına 25 eser kazandıran Ertaş, bu eserlerin 7’si kırık hava, 18’i ise bozlaktır. YouTube platformunda, Muharrem Ertaş adına kayıtlı olan ve erişime açık 42 eser yer almaktadır.

Ertaş’tan derlenerek kayıtlara geçirilen tek halk hikayesi ise “Arzu ile Kamber” adlı eserdir. 27 Mayıs 1982’de makara teyp ile kaydedilen bu eser, 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 VCD ve 1 kitapçık olarak yayınlandı.

Sanatçının vefatından sonra “Kalktı Göç Eyledi (1998)” ve “Başımda Altın Tacım (2000)” isimli iki albümü daha yayınlandı.

Muharrem Ertaş, müziği kökü Orta Asya Türk müzik geleneğine dayanan önemli bir ustadır. “Horasan” ve “Anadolu” aşık geleneklerinin icra tarzlarını harmanlayarak özgün bir müzikalik geliştirmiştir. Hayatı boyunca yoksullukla mücadele eden Ertaş, 3 Aralık 1984’te Kırşehir’de vefat etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Müziğinin Usta ismi: Muharrem Ertaş

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!