Türk mutfağı, Anadolu’nun binlerce yıllık kültürel zenginliği ile yoğrulan ve medeniyetlerin kesişim noktası olarak tanınan eşsiz lezzet mozağını, köklerine bağlı kalarak dünya sahnesine sunmaya hazırlanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın liderliğinde, Türk mutfağının klasik yemekleri ve özgün tarifleri uluslararası arenada tanıtılacak.
“TÜRK MUTFAĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÜZÜ DÜNYA İLE BULUŞACAK”
Bakanlık, bu konuda yaptığı paylaşımda, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan ve Anadolu’nun bereketli topraklarında şekillenen Türk mutfağının tekrar ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile 2022 yılından itibaren her yıl eş zamanlı olarak yurt içinde ve dışında kutlanan Türk Mutfağı Haftası, köklü mutfak kültürümüzün sağlıklı, atıksız ve sürdürülebilir yönünü dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.
“TÜRK MUTFAĞI’NIN KLASİK YEMEKLERİ”
Bu yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında dördüncüsü düzenlenecek olan haftanın teması ‘Türk Mutfağı’nın Klasik Yemekleri’ olacak. Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve sürdürülebilir mirasını temsil eden ‘Klasikler’, özgün pişirme ve saklama teknikleri ile lezzet zenginliğini gözler önüne serecek. Anadolu’nun yüzyıllık geleneklerini taşıyan bu yemekler, Türk mutfağının çeşitliliğini ve evrensel değerlerini yansıtacak.
YEMEKLER, KÖKLERİNE SADIK KALINARAK TANITILACAK
Türk Mutfağı Haftası kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerde, uluslararası tanınmasına karşın reçeteleri yeterince bilinmeyen klasik yemeklerimiz, geleneksel köklerine sadık kalınarak dünyaya tanıtılacak. Geleneksel tariflerin modern dünyada sürdürülebilir ve sağlıklı bir biçimde nasıl yaşatılabileceği aktarılacak. Klasik yemeklerle kutlanacak olan bu hafta, geçmişten gelen bilgilerin günümüzle nasıl buluştuğunu göstermesi açısından büyük bir önem taşıyacak.
KAPANIŞ ETKİNLİĞİ KAPADOKYA’DA YAPILACAK
Yurt içindeki kutlamalarda, 81 ilin yerel mutfağını oluşturan temel reçeteler ve ürünler kullanılarak zengin bir lezzet yelpazesi oluşturulacak. Aynı dönemde Türkiye’nin yurt dışındaki temsilciliklerinde de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Türk mutfağının klasik yemeklerinden oluşan özel menüler, Türkiye’nin önde gelen şeflerinin katkılarıyla hazırlanacak.
Bu etkinlikler sayesinde farklı kültürler bir sofrada buluşarak, geleneksel Türk misafirperverliğinin samimiyetini ve eşsiz tatlarını dünyaya tanıtma fırsatı bulacak. Her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirilen haftanın bu yılki kapanış etkinliği, Türk turizminin önemli destinasyonlarından biri olan Kapadokya’da, Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.