Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından çay ihracatına dair veriler derlendi.
Özellikle kar yağışı altında yetiştirilen tek çay türü olan Türk çayı, ocak ile mart ayları arasında 91 farklı ülke ve özerk bölgeye ihraç edildi.
Bu dönem içerisinde 1.083 ton çay ihraç edilerek, toplamda 6 milyon 206 bin 512 dolarlık bir gelir elde edildi.
ÇAY İHRAÇ EDİLEN ÜÇ ÜLKE
Belçika, Birleşik Krallık ve ABD, en fazla çay ihracatının yapıldığı ülkeler arasında ilk üçte yer aldı.
Ocak-mart döneminde Belçika’ya 1 milyon 550 bin 57 dolar, Birleşik Krallık’a 1 milyon 112 bin 435 dolar ve ABD’ye de 472 bin 601 dolar değerinde çay satıldı.
Geçen yılın aynı dönemine nazaran İtalya, Ürdün, Umman, Meksika, İspanya, Papua Yeni Gine, Yunanistan, Seyşeller, Zambiya, Bahamalar, Fas, Mozambik ve Nijer gibi ülkelerle de çay ticareti gerçekleştirildi.
EN FAZLA İHRACAT BELÇİKA’YA
Rize’den, yılın ilk üç ayında Belçika dahil olmak üzere 19 ülkeye 670 ton çay ihraç edildi.
ÜLKE İHRACATININ YÜZDE 44’Ü RİZE’DEN
Ülke genelindeki çay ihracatının değerde yüzde 44’ünün gerçekleştirildiği Rize, bu ihraçtan 2 milyon 747 bin 542 dolar kazanç sağladı.
“TÜRK ÇAYINA İLGİ DÜNYA PAZARINDA HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektörü Komitesi Başkanı Şaban Turgut, Türk çayının hem ülke hem de bölge ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
“İHRACAT DAHA İYİ NOKTALARA ULAŞACAK”
Türk çayına olan ilginin dünya genelinde her geçen gün artığını vurgulayan Turgut, “Tanıtım ve ticaret heyeti programlarıyla ihracatı daha üst seviyelere taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımıza hız vermekteyiz.” dedi.
“İHRACATTAN BEKLENTİLERİMİZ YÜKSEK”
Turgut, ilerleyen dönemlerde ihracat beklentilerinin daha yüksek olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle Avrupa ülkelerinde Türk çayına yönelik artan ilgiyi gözlemliyoruz. Bu talebi karşılayacak kalite ve üretim kapasitemiz mevcut. Birlik olarak Ticaret Bakanlığı destekli Turquality Tanıtım Projesi ve Türk Çayının İhracat Kapasitesinin Artırılması ile Sürdürülebilirliğinin Sağlanması adına yürüttüğümüz UR-GE projesi ile tanıtım faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak pazar payımızı daha da artırmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz Avrupa, Orta Doğu, ABD ve Uzak Doğu ülkelerine ihracatı artırmaktır.”