ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Beyaz Saray’da yapılan bir etkinlikte, 185 ülkeye karşılık gelen yeni gümrük tarifeleri ile ilgili bir kararname imzaladı.
Bu kararla birlikte, ABD’nin birçok ticaret ortağından yapılan ithalat işlemlerine yüzde 10 ile 50 arasında değişen tarifeler uygulanmaya başlandı.
Türkiye’ye uygulanan gümrük vergisinin yüzde 10 artırılmasıyla, Trump’ın bu uyguladığı ülkeler arasında Türkiye’nin rekabet avantajı sağlanacağı düşünülmektedir.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı yeni gümrük tarifelerinde Türkiye’nin yüzde 10 asgari tarife oranında kalmasının, diğer ülkelerin tarifeleriyle karşılaştırıldığında avantaj yaratabileceğini belirtti.
GÜMRÜK VERGİSİ GETİRİLEN ÜLKELER
Yeni düzenlemeye göre, Avrupa Birliği’ne (AB) yüzde 20, Çin’e yüzde 34, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26, Güney Kore’ye yüzde 25, Tayland’a yüzde 36, İsviçre’ye yüzde 31, Endonezya’ya yüzde 32, Malezya’ya yüzde 24, Kamboçya’ya yüzde 49, Güney Afrika’ya yüzde 30, Bangladeş’e yüzde 37 ve İsrail’e yüzde 17 tarife getirilmiştir.
YÜZDE 10 VERGİ GETİRİLEN ÜLKELER
Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak.
ABD, KİMYA SEKTÖRÜNDE EN FAZLA İHRACAT YAPILAN İLK 10 ÜLKE ARASINDA
Kimya sektörü, Türkiye’nin 2024 yılında gerçekleştirdiği 30,8 milyar dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan ikinci sektör konumunda. Sektör, yüksek katma değerli ürünleriyle 2025’te 35 milyar dolarlık bir export hedeflemekte. Geçen yıl ise ABD, kimya ihracatında ilk 10 ülke arasında önemli bir yer edindi.
Ayrıca, AB’nin ABD’ye ihraç edemediği kimyasal ürünlerin Avrupa pazarında birikmesi, fiyatların düşmesine yol açma riski taşıyor. Bu durum, Türkiye için ithal girdi maliyetlerinde kısa vadede bir azalma sağlayarak, üretim maliyetlerini olumlu yönde etkileyebilir.
“TÜRKİYE, ABD’YE MAL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ARASINDA DAHA AVANTAJLI HALE GELEBİLİR”
Türkiye’nin yüzde 10’luk genel tarife oranı çerçevesinde, dünya genelindeki en büyük tedarikçi konumundaki Çin ile kıyaslandığında ABD’ye mal ihraç eden ülkeler arasında daha avantajlı hale gelebileceği belirtiliyor. Pelister bu konuda bazı açıklamalarda bulundu:
“Çin’e uygulanan yüksek vergi tarifeleri, Amerikan firmalarının alternatif tedarik pazarı olarak Türkiye’ye yönelmesine sebep olabilir. Rekabetçiliği artırmak için yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler üretmek büyük önem taşıyor. Fiyat rekabetinde avantajlı hale gelsek bile, esas olarak ABD’ye olan ihracatın artması için daha değerli ve yüksek teknolojili ürünler üretmemiz gerekiyor. Eğer Türkiye bu tür ürünlere yatırımını artırırsa, ABD ile olan ticaret hacmimiz kesinlikle genişleyecektir.”