İsrail’in Gazze’deki insanlık suçlarına karşı Batı dünyasının kayıtsız kalması birçok kişiyi şaşırttı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’ye ilişkin planlarına, Kanada, Fransa ve İngiltere’den güçlü tepkiler geldi.
Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldiği basın toplantısında, ABD’nin Gazze Şeridi’ni devralacağını ifade ederek, patlamamış bombaların ve diğer silahların toplanması ile yıkık binaların kaldırılmasından sorumlu olacaklarını açıkladı.
Trump, Gazze’nin tamamen tahrip olmuş bir alan haline geldiğini belirterek, burada yaşayan Filistinlilerin komşu ülkeler olan Mısır ve Ürdün’e yerleştirilmelerinin daha iyi olacağını savundu.
Trump’ın ifadeleri arasında, “ABD, Gazze Şeridi’ni devralacak ve oraya sahip olacağız, tüm tehlikeli patlamamış bombaların ve diğer silahların sökülmesi için sorumluluk alacağız” sözleri yer aldı.
FRANSA: TEK ÇARE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM
Fransa, Gazze’nin geleceğinin üçüncü bir devletin yönetiminde değil, gelecekteki Filistin Devleti bünyesinde yer alması gerektiğini belirtti.
Açıklamada, Gazze halkının zorla yerinden edilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu ve Filistinlilerin meşru taleplerini tehdit edeceği vurgulandı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, zorla yerinden edilmenin iki devletli çözümün önünde büyük bir engel oluşturacağını ve bölgedeki istikrarı tehlikeye atacağını belirtti. Ayrıca, iki devletli çözümün uzun vadede hem Filistinlilere hem de İsraillilere güvenlik ve barış sağlayacak tek yol olduğu ifade edildi.
“Gazze’nin geleceği, üçüncü bir devletin kontrolü altında değil, Filistin Yönetimi altında inşa edilecek gelecekteki Filistin Devleti içinde olmalıdır” denilen açıklamada, Fransa’nın işgal altındaki Batı Şeria’nın tek taraflı ilhakına karşı durmayı sürdüreceği belirtildi.
İNGİLTERE: “FİLİSTİNLİLERİN KENDİ RIZALARI DIŞINDA OLAN HER ŞEYE KARŞIYIZ”
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Anneliese Dodds, Gazze’nin geleceğine Filistinlilerin karar vermesi gerektiğini vurgulayarak, kendi iradeleri dışında komşu Arap ülkelerine taşınmalarını öngören her türlü çabaya karşı çıkacaklarını ifade etti.
Doods, İngiltere’nin, Batı Şeria ve Gazze’yi kapsayan egemen bir Filistin Devleti ve güvenli bir İsrail ile Kudüs’ü ortak başkent olarak tanıyan müzakere edilmiş iki devletli çözümü desteklediğini de dile getirdi.
Ateşkesin sürdürülebilirliğinin sağlanması, tüm esirlerin serbest bırakılması, Gazze’ye yardım ulaştırılması ve kalıcı barış için gereken yolların yeniden inşa edilmesi öncelikleri arasında yer aldığını belirten Doods, “Gazze’deki Filistinlilerin kendi geleceklerini tayin etme hakkını savunuyoruz” dedi.
KANADA: “İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDEN YANAYIZ”
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Trump’ın Gazze’yi “devralma” ve orada yaşayan Filistinlileri zorla yerinden etme planını eleştirdi.
Joly, ülkesinin Gazze konusundaki tutumunun değişmediğini belirterek, “İsrail ve Filistinlilerin uluslararası kabul görmüş