Libya’nın başkenti Trablus’ta 12 Mayıs’ta bir milis liderinin öldürülmesinin hemen ardından, şehirde gerginlikler patlak verdi.
Ancak, varılan ateşkes sonrası şu an için olayların durduğu bildirilmektedir.
Hükümet güçleri ile milisler arasındaki ateşkes anlaşmasının ise oldukça kırılgan olduğu belirtiliyor.
Hükümet, milis grupları dağıtarak devlet otoritesinin tesis edilmesine yönelik adımlar atmayı hedeflerken, milisler “güvenlik güçleri” adı altında faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor.
Son 10 gün içinde Trablus’ta meydana gelen olayları 7 ana maddeyle özetlemek mümkün.
1-) TRABLUS’TA OLAYLAR NASIL BAŞLADI?
Trablus’ta, İstikrarı Destekleme Birimi (Gıneyve) lideri Abdulgani Kikli’nin öldürüldüğüne dair görüntülerin sosyal medyada yayımlanmasıyla gerilim tırmandı.
İlk çatışmalar, hükümet güçleri ile Gıneyve milisleri arasında Ebu Selim bölgesinde meydana geldi. Hükümet güçleri, söz konusu milislerin karargahlarını ele geçirerek bu bölgede kontrolü sağladı.
2-) MİLİS LİDER ABDULGANİ EL-KİKLİ NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?
Kikli’nin ölümüyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, yerel medya, Kikli’nin hükümet güçleri ve askeri yetkililerin katıldığı bir güvenlik toplantısı sonrası öldüğünü öne sürdü.
Libya ordusu 444. Tugay Komutanı Mahmud Hamza, sosyal medyada Kikli’nin ölümüyle ilgili şunları ifade etti: “Milis zalimlerinden birinin yok edildiği gece yaşananlar, ihanetin kendisine doğrultulmuş silah gibi olmuştur. Bu, orada bulunanları terörize eden bir andı ve verilen cevap da duruma göreydi.”
3-) ÇATIŞMALAR 13 MAYIS GECESİ NEDEN YENİDEN BAŞLADI?
Hükümet, başkente hakim olduktan sonra güvenliğin yalnızca polis ve asker tarafından sağlanması için yeni kararlar aldı. Bu duruma tepki gösteren Rada milis grubu, 13 Mayıs gecesi hükümet güçleri ile çatışmaya başladı.
Gece süren çatışmaların ardından, 14 Mayıs öğle vaktinde hükümet güçleri ve Rada arasında ateşkes ilan edildi.
4-) TRABLUS’TAKİ ÇATIŞMALARIN HAFTER YÖNETİMİYLE İLGİSİ VAR MI?
Trablus’taki çatışmalar, hükümet güçleri ile Gıneyve ve Rada milisleri arasında yaşandı. Bu çatışmaların, doğudaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile doğrudan bir bağlantısı bulunmuyor.
Ancak, Abdulhamid Dibeybe hükümetine yakın kaynaklar, Hafter’in muhalifler ve bazı milis gruplarını desteklediği iddiasını dile getiriyor.
5-) HÜKÜMETİN İKİ BAKANI NEDEN İSTİFA ETTİ?
Rada milislerinin kontrolündeki bölgede görev yapan Yerel Yönetimler Bakanı Bedreddin et-Tumi ve İskan Bakanı Ebubekir el-Gali, sosyal medya üzerinden istifa ettiklerini açıkladı.
Ancak Ulusal Birlik Hükümeti, bakanların istifasını yalanlayarak, kendilerine yönelik baskıların farkında olduklarını belirtti.
Hükümet,