TBMM’den Onay Alan 8. Yargı Paketi: Yapılan Değişiklikler Neleri Kapsıyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda onaylanan ve “8. Yargı Paketi” olarak bilinen yasa teklifi, Ceza Muhakemesi Kanunu başta olmak üzere çeşitli kanunlarda yapılan değişiklikleri içermektedir. Milletvekilleri tarafından kabul edilen yasa, hak arama yollarının belirlenmesi ve sürelerin düzenlenmesi amacıyla getirilen düzenlemeleri içermektedir. İcra ve İflas Kanunu’nda kanun yoluna başvuru süreleri hafta olarak belirlendiği için Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki benzer hükümler dikkate alınarak düzenleme yapılmaktadır. Ayrıca, anayasa mahkemesi kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülmektedir. Bu düzenlemeler 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yasa ile özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlanma kurumunun değiştirildiği ve ceza infaz kurumunda bulunma hali doğrudan doğruya kısıtlama nedeni olmaktan çıkarıldığı belirtilmektedir. Ayrıca, kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan kişinin kısıtlanması konusunda kişiliğinin veya mal varlığının korunmasına dair kriterler belirlenmiştir. Hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan kişi, isteği üzerine kısıtlanabileceği gibi toplam 5 yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazı bakımından hükümlünün kısıtlanması vesayet makamına bağlanmıştır.

Yasa değişikliği ile Türk Ceza Kanunu’nda suçla mücadeleyi daha etkin hale getirmek ve caydırıcılığı sağlamak amacıyla bir günlük adli para cezası miktarları artırılmıştır. Ayrıca, suç işlemede örgüt adına faaliyette bulunan kişiler için ayrı bir suç tanımı yapılmış ve buna göre cezalar belirlenmiştir. Örgüt adına suç işleyen kişiler ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Bu düzenleme 1 Haziran 2024’te yürürlüğe girecektir.

Ayrıca, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile ilgili yapılan değişikliklerde, mahkemece sanığa yüklenen suçtan dolayı verilen cezanın belirli koşullarda geri bırakılabilmesine dair hükümler yer almaktadır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği ve mahkeme kararına itiraz edilebileceği belirtilmektedir. Bu düzenlemeler de 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’den Onay Alan 8. Yargı Paketi: Yapılan Değişiklikler Neleri Kapsıyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!