Tayvan Savunma Bakanlığı, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda önemli bir bilgi verdi.
Açıklamada, dün akşamdan bu sabah saatlerine kadar 41 askeri hava aracının Tayvan çevresinde tespit edildiği, bunlardan 28’inin Tayvan Boğazı’ndaki “orta çizgi”yi aştığı ve Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi” olarak belirlediği alanın kuzey, orta ve güneybatı bölgelerinde uçtuğu ifade edildi.
“BARIŞ VE İSTİKRARA ZARAR VERMEKTE”
Ada çevresinde ayrıca Çin donanmasına ait 9 savaş gemisinin bulunduğunu bildiren açıklamada, Tayvan ordusunun durumu izlemekte olduğu ve gerektiğinde karşılık verdiği belirtildi.
Bu uçuşlar ve deniz devriyeleri, Kanada donanmasına bağlı bir savaş gemisinin dün Tayvan Boğazı’ndan geçişinin ardından gerçekleşti. Bu durum dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıktı.
Kanada’nın “Halifax” sınıfı Ottowa fırkateyni, Tayvan Boğazı’ndan geçiş yaptı ve bu, 2023 yılı itibarıyla Kanada savaş gemilerinin bölgeden yaptığı ilk geçiş oldu. Ayrıca 2022’den bu yana gerçekleştirilen 6. geçiş olarak kaydedildi.
Pekin yönetimi ise bu duruma tepki göstererek, “Tayvan Boğazı’nda bilerek sorun yaratmaya yönelik bir eylem” olarak tanımladı.
ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI
Tayvan, Çin’in toprak bütünlüğü içinde olduğunu ifade etmesine rağmen, 1949 yılından beri fiili bağımsızlık sürdürüyor. Bu durum, iki taraf arasında süregelen bir iç savaş ve egemenlik ihtilafının sonucunu yansıtıyor.
Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Çin yönetimi, Ada’nın ana karası ile birleşmesi adına gerektiğinde güç kullanma niyetini de belirtiyor.
Çin, Tayvan Boğazı’nı kendi kara suları olarak görmekte ve diğer ülkelerin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkmaktadır. Yabancı donanmaların bu alandaki seyir ve keşif aktiviteleri ise ülkeler arasında artan bir gerginlik kaynağı oluşturmaktadır.