Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2025 dönemine dair kümes hayvancılığı ve süt ile süt ürünleri üretim verilerini kamuoyuna duyurdu.
Verilere göre, tavuk eti üretimi bir önceki ay olan 231 bin 595 ton seviyesinden nisan ayında yüzde 2,6 artış göstererek 237 bin 567 ton olarak gerçekleşti.
TAVUK YUMURTASI ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ
Elde edilen verilere göre, tavuk yumurtası üretimi bir önceki ayda 1 milyar 632 milyon 774 bin adetken nisan ayında yüzde 5 oranında azalarak 1 milyar 551 milyon 765 bin adede düştü.
Yıllık bazda bakıldığında, tavuk yumurtası üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1’lik bir azalma yaşanırken, kesilen tavuk sayısında ise yüzde 20,7 oranında bir artış görüldü. Tavuk eti üretimi ise yüzde 23,5 oranında arttı.
Ocak-Nisan döneminde de tavuk yumurtası üretiminde yüzde 9,7’lik bir düşüş kaydedilirken, kesilen tavuk sayısında yüzde 11,5 ve tavuk eti üretiminde yüzde 14,8’lik artışlar gözlemlendi.
İNEK SÜTÜ TOPLAMADA AZALMA
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü, önceki ay 1 milyon 15 bin 647 ton iken nisan ayında yüzde 3,4 azalarak 981 bin 10 ton seviyesine geriledi.
Nisan ayında, içme sütü üretimi bir önceki ayki 148 bin 525 ton seviyesinden yüzde 3,8 azalışla 142 bin 948 ton olarak belirlendi.
AYRAN VE KEFİRDE ARTARAK DEVAM EDİYOR
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,6 arttı. Ocak-nisan döneminde ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5’lik bir artış yaşandı.
Nisan 2025 itibarıyla, inek peyniri üretimindeki artış yüzde 4,8, ayran ve kefir üretimindeki artış ise yüzde 9,4 olarak kaydedildi. Yoğurt üretiminde de yüzde 5,8, içme sütü üretiminde yüzde 7,9, tereyağı ve sadeyağ üretiminde ise yüzde 24,1’lik artışlar görüldü.
Ocak-nisan döneminde, inek peyniri üretiminde yüzde 0,8, ayran ve kefir üretiminde yüzde 5,3, yoğurt üretiminde yüzde 3, içme sütü üretiminde yüzde 2,7 ve tereyağı ile sadeyağ üretiminde yüzde 6,8 oranında artış kaydedildi.