Yapay zeka destekli araştırma ve geliştirme çalışmalarının tarımda verimliliği artırmak amacıyla hayata geçirileceği bildirildi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4. Tarım Orman Şurası’nda yapay zeka ile ilgili önemli tespitlerde bulunduklarını ifade etti.
Yumaklı, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) tarafından düzenlenen “AI Tomorrow Summit 2025” etkinliği kapsamında yaptığı konuşmada, yapay zekanın yalnızca bilişim sektörüne yönelik bir konu olarak ele alınmaması gerektiğini, tarımın da bu alanda önemli bir yer kaplaması gerektiğini vurguladı.
Bilim ve teknolojinin her alanda etkili olduğunu açık bir şekilde gördüklerini dile getiren Yumaklı, 2002 yılında 67 milyon olan Türkiye nüfusunun şu anda 86 milyona ulaştığını, aynı dönemde ülkeye gelen turist sayısının ise beş kat artarak 62 milyona çıktığını aktardı.
“KENTLEŞME ORANI YÜZDE 77 OLDU”
Kentleşme oranının yüzde 77’lere ulaştığını belirten Yumaklı, bu durumun gıda talebinin artığını ve artmaya devam edeceğini gösterdiğini ifade etti. Bu süreçte, teknolojiyi politikalarına entegre ederek gıda arz güvenliğini sağlama gayretinde olduklarını söyledi.
“TEKNOLOJİYE ENTEGRE OLUNMALI”
Son 23 yılda bitkisel üretimde yüzde 40, hayvansal üretimde ise üç katına kadar bir artış sağladıklarını belirten Yumaklı, dünya ile rekabet edebilmek için mevcut teknolojileri ve üretim sistemlerini sektörlerin altyapısına entegre etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
TARIM VE GIDA İHRACATINDAN 32,6 MİLYAR DOLARLIK GELİR
Kırsal kalkınma destekleriyle bu hedeflere ulaşmayı amaçladıklarını söyleyen Yumaklı, Türkiye’nin 186 ülkeye, 2 bin 200’den fazla tarım ve gıda ürünü ihraç ederek geçen yıl toplamda 32,6 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini aktardı.
YENİ HEDEF “TARIM 5.0”
Yumaklı, ulusal ve uluslararası kuruluşların gelecekte daha fazla üretim yapılması gerektiği projeksiyonlarına atıfta bulunarak, Tarım 4.0’da elde ettikleri başarıyı Tarım 5.0’da da sürdürme niyetinde olduklarını vurguladı.
Dünya çapında tarım alanlarının daraldığını belirten Yumaklı, verimli, kaliteli ve rekabetçiliği yüksek üretime daha az girdiyle ulaşma gerekliliğine dikkat çekti. Türkiye’nin tarımsal alanda yenilikçi, rekabetçi ve verimli bir üretim gerçekleştirilebilmesi için kapsayıcı, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir üretim anlayışına yöneldiğini ifade etti.
Bu çerçevede AR-GE çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Yumaklı, 2007’den bu yana 2 bin 231 proje önerisi kabul edildiğini, bunlardan 483’ünün desteklendiğini kaydetti. Kamu-üniversite-özel sektör işbirliğini geliştirmek amacıyla enstitülerde özel AR-GE ofisleri kurduklarını, bakanlık bünyesinde 3’ü dijital tarım teknolojilerini araştıran olmak üzere toplam 33 AR-GE inovasyon merkezi açtıklarını ve 15 AR-GE merkezi daha oluşturma çalışmalarının sürdüğünü aktardı.
SULAMA SİSTEMLERİ
Otomatik sulama sistemlerinin üç ilde 45 bin dekar alanda faaliyete geçtiğini bildiren Yumaklı, bu sistemi 20 ilde daha uygulamaya almayı planladıklarını söyledi.