Suriye’nin yönetimi, uluslararası finansman arayışını sürdürüyor. Bu çerçevede, Suudi Arabistan’ın, Suriye’nin Dünya Bankası’na olan borçlarını üstlenmeyi planladığına dair iddialar gündeme geldi.
Bu gelişme, Beşar Esad sonrası dönemde Suriye’nin büyük ölçüde zarar görmüş kamu sektörünü yeniden canlandırmak ve onarım çalışmalarını desteklemek amacıyla milyonlarca dolarlık kredilerin onaylanmasını kolaylaştırabilir.
Riyad yönetiminin atacağı böyle bir adım, Suudi Arabistan’ın Suriye’deki yeni hükümete ilk kez mali yardımda bulunması anlamına gelecek.
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili, bu konuda “Spekülasyonlarla ilgili yorumda bulunmuyoruz, ancak herhangi bir gelişme olduğunda zamanında açıklama yapacağız.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Suudi Arabistan hükümetinin medya ofisi, Dünya Bankası ve Suriye hükümeti de konuyla ilgili yorum talebine dönüş yapmadı.
Gecikmiş ödemeler söz konusu olduğunda, Suriye’nin Dünya Bankası’na toplam 15 milyon dolar borcu bulunuyor.
Uluslararası finans kurumlarının kredi taleplerine onay verebilmesi ve benzeri yardımların yapılabilmesi için bu borcun öncelikle ödenmiş olması gerekiyor. Ancak, Suriye’nin yeterli döviz kaynağına sahip olmadığı belirtiliyor. Yurtdışında dondurulmuş varlıkların kullanılarak bu borçların ödenmesine yönelik planlar ise henüz hayata geçirilemedi.
“DÜNYA BANKASI, FİNANSMAN SAĞLAMAYI DEĞERLENDİRDİ”
Edinilen bilgilere göre, Dünya Bankası yetkilileri, Suriye’nin iç savaş nedeniyle harabe olmuş elektrik şebekesinin yeniden inşası ve kamu sektöründeki ödemelerin yapılması amacıyla ülkeye finansman sağlamayı değerlendirmekte.
Cumartesi günü basına yansıyan haberlerde, Suriye’nin bu ay Washington’da gerçekleşecek Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) toplantıları için üst düzey bir heyet göndereceği ifade edildi. Bu, Esad rejiminin çöküşünden bu yana Suriyeli yetkililerin ABD’ye yapacağı ilk resmi ziyaret olma niteliğini taşıyor.
Heyetin ABD’li yetkililerle bir araya gelip gelmeyeceği konusunda ise henüz net bir bilgi bulunmuyor.