Suriye’de devrilen Esad rejiminin ardından oluşturulan geçici hükümet, Suriyelilerin geri dönüş süreçlerini hızlandırmaya başladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Adam Abdelmoula, New York’taki BM Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği günlük basın toplantısında Suriye’deki güncel gelişmeleri paylaştı.
“1,2 MİLYON SURİYELİ, MEMLEKETİNE DÖNDÜ”
Abdelmoula, “Aralık 2024’ten bu yana memleketlerine dönen 1,2 milyon kişi var. Bunlar arasında 885 bin kişi ülke içinde yerinden edilmiş ve 302 bin kişi ise mülteci.” ifadesini kullandı.
Ayrıca, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan iki milyon yerinden edilmiş kişiden yalnızca 100 bininin geri dönebildiğine dikkat çeken Abdelmoula, bu durumun esas sebebinin “temel hizmetlerin yetersizliği, güvenlik tehditleri ve eksik yasal belgeler” olduğunu belirtti.
Abdelmoula, “Suriye, 8 Aralık’ta başladığı belirtilen ve barış ile istikrar umudunu beraberinde getiren yeni dönemde kritik bir eşikte. Ancak 14 yıllık çatışmanın sonucunda 16,5 milyon insan insani yardıma muhtaç durumda ve Suriye, dünyanın en büyük insani krizlerinden birine ev sahipliği yapıyor.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DEN SURİYE’YE GEÇEN YARDIM KAMYONLARINDAKİ ARTIŞA DİKKATİ ÇEKTİ
Abdelmoula, Suriye’deki İdlib ve Lazkiye’nin kırsal bölgeleri ile Halep’in doğusundaki cephe hatlarına erişimin arttığını, Türkiye’den gelen yardım konvoylarının bu yıl başından itibaren 678’e ulaştığını açıkladı.
“Bu yıl Türkiye’den gelen 678’den fazla yardım kamyonu sayesinde 2024’e oranla yüzde yedi kat artış yaşandı.” diyen Abdelmoula, BM’nin 2025 ortasına kadar Şam merkezli yeni bir koordinasyon mekanizması oluşturacağını ve operasyonları yeniden yapılandıracağını da sözlerine ekledi.
2024 yılında insani yardım müdahale planı için gerekli finansmanın oldukça yetersiz kaldığına dikkat çeken Abdelmoula, Ocak-Mart 2025 dönemi için talep edilen 4,1 milyar doların yalnızca yaklaşık yüzde 35’inin temin edilebildiğini vurguladı.
Son olarak, Suriye’de kara mayınları ve diğer patlayıcı kalıntıların halk için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Abdelmoula, bu bombalar nedeniyle Aralık 2024’ten beri 600’den fazla insanın hayatını kaybettiğini, bu kayıpların üçte birinin çocuklardan oluştuğunu ifade etti.
Abdelmoula, Suriye’deki devam eden “düşmanlıklar, ekonomik sıkıntılar ve yetersiz finansman” nedeniyle hem insani yardım operasyonlarının hem de kurtarma çabalarının olumsuz yönde etkilendiğini aktardı.