Suriye’nin yeni yönetimi, uluslararası ilişkilerini yeniden yapılandırmaya devam ediyor.
Halk devriminin ardından Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) lideri Ahmed Şara, Suriye’de yeni bir yönetim kurarak ilk desteği Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan aldı. Şara, Macron ile gerçekleştirmek üzere Paris’e gitmişti.
İLK AVRUPA ZİYARETİ FRANSA’YA
Resmi olarak Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Şara, ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a, ardından da Türkiye’ye gerçekleştirdi.
Bu ziyaretlerin ardından, Şara ilk Avrupa gezisini yaparak Fransa’ya yöneldi.
MACRON İLE GÖRÜŞECEK
Suriye lideri Şara ve beraberindeki heyet, Macron’un daveti üzerine Paris’e vardı.
Şara’nın, Macron ile yapacağı görüşmede ekonomik canlanma, bölgesel güvenlik ve Suriye’nin uluslararası platformlarda temsil edilmesi üzerine detaylı bir müzakere yapılacağı öngörülüyor.
TEKBİRLERLE KARŞILANDI
Şara’nın konvoyu, Paris’teki Suriyeliler tarafından tekbirlerle karşılandı.
ŞARA’NIN LİDERLİĞİ
Ahmed Şara, 8 Aralık 2024 tarihinde Esad rejimini devirerek HTŞ lideri olarak yeni dönemi başlatmıştı. Şara, 29 Ocak 2025’te Şam’da düzenlenen “Zafer Konferansı”nda geçiş dönemi cumhurbaşkanı olarak resmen göreve başladı. Bu görev, aynı zamanda Suriye Arap Cumhuriyeti’ni uluslararası düzeyde temsil etme sorumluluğunu da getiriyordu.
İLK ÜST DÜZEY ZİYARET FRANSA VE ALMANYA’DAN OLDU
Suriye’nin yeni yönetimiyle ilk üst düzey görüşmeleri gerçekleştiren Avrupalı yetkililer Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock oldu. Bu iki isim, 3 Ocak 2025 tarihinde Şam’da Ahmed Şara ile bir araya geldi.
Bu ziyaret, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde Suriye’ye yapılan ilk resmi temas olarak kayıtlara geçti.
MACRON’UN DAVETİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görevini devralan Suriyeli mevkidaşı Ahmed Şara ile 6 Şubat’ta bir telefon görüşmesi yaparak Suriye’deki geçiş dönemine destek sundu.
Görüşmede Macron, Fransa’nın Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma ve ülkenin ekonomik iyileşmesine katkıda bulunma isteğini dile getirdi. İkili, Suriye’deki güvenlik konularını da ele alarak bölgedeki istikrarı sağlamak için ortak çaba gerektiğine vurgu yaptı.
“ÖNCELİK İSTİKRAR, EGEMENLİK VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ”
Macron, Suriye’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi sürecinin desteklenmesi konusundaki kararlılığını yineledi. Şara ise kendisine yaptığı arama ve Fransa’nın sağladığı destek için Macron’a teşekkür etti. Suriye’nin bölgesel ve küresel düzeyde etkin bir rol almayı amaçladığını ifade eden Şara, ülkesinin önceliklerinin istikrar, egemenlik ve toprak bütünlüğü olduğunu belirtti.
FRANSA’YA DAVET ETTİ
Ekonomik yaptırımların, Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlama konusundaki mevcut zorluklara dikkat çeken Ş