Suriye’deki uzun süreli Esad rejimi artık tarihe karıştı.
8 Aralık’ta devrilen rejimin ardından muhalifler geçici bir hükümet kurarak ülkenin yeniden inşası için adımlar atmaya başladılar.
Bu kapsamda Suriyelilerin evlerine dönüşleri de hız kazandı.
GÜNCEL DURUM HAKKINDA BİLGİLER PAYLAŞILDI
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Operasyon ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, Cenevre Ofisi’nde gerçekleştirdiği haftalık basın toplantısında Suriye’deki gelişmelere dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Wosornu, “Suriye’de 16,5 milyon insan insani yardım ve korumaya muhtaç,” diyerek nüfus hareketliliği ve insanların yer değiştirmelerinin devam ettiğini dile getirdi.
YAPTIRIMLARA DİKKAT ÇEKTİ
Artan zorluklara rağmen insani operasyonların devam ettiğini vurgulayan Wosornu, “BM ve ortakları, ülke içinde ve sınır ötesinde her ay ortalama 2,4 milyon insana ulaşıyor,” şeklinde konuştu.
Ayrıca, “ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldıracağını açıklaması ve Avrupa Birliği’nin (AB) yakın zamanda benzer bir karar almasını umuyoruz. Bu, ülkenin rahatlama, toparlanma ve kalkınma sürecine yardımcı olacaktır,” ifadelerini kullandı.
BM, DÖNÜŞ YAPANLARIN SAYISINI AÇIKLADI
Wosornu, “Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından komşu ülkelerden kaç Suriyeli mülteci evine döndü?” sorusuna yanıt verirken, “Yaklaşık 1 milyondan fazla yerinden edilmiş kişi kendi bölgelerine geri döndü. Yarım milyondan fazla mülteci de komşu ülkelerden geri dönmüş durumda,” bilgisini verdi.
Yıl başından bu yana Suriye’ye yaklaşık bin yardım tırının girdiğini belirten Wosornu, bu süreçte Türkiye ve diğer paydaşlara sağladıkları işbirlikleri nedeniyle teşekkürlerini sundu.