Mısır Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.
Görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için olasılıkların ele alındığı, özellikle Fransız şirketlerin Mısır’daki kalkınma projelerine yatırım yapması konusunun üzerinde durulduğu ifade edildi.
Sisi ve Macron, bölgesel meseleler hakkında da fikir alışverişinde bulunarak, özellikle Mısır’ın güvenlik çıkarlarıyla ilgili konuları gündeme getirdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Afrika Boynuzu’ndaki güven ve istikrarın Mısır’ın milli güvenliği ile olan güçlü bağlarını vurguladı.
Ayrıca Sisi, hem ikili işbirlikleri hem de Somali’nin talepleri çerçevesinde Afrika Birliği Destek ve İstikrar Misyonu’na katılımları ile Somali’nin güvenliğini artırmak için destek verdiklerini belirtti.
“ANLAŞMAYI İLGİYLE TAKİP EDİYORUZ”
Sisi, Türkiye’nin arabuluculuğunda Etiyopya ile Somali arasında imzalanan Ankara Bildirisi’ne değinerek, bu anlaşmayı dikkatle izlediklerini ifade etti. Sisi, bu anlaşmanın Afrika Boynuzu’nda güvenliği sağlama umudunu taşıdıklarını ve uluslararası hukuk çerçevesinde olmasını beklediklerini dile getirdi.
ANKARA SÜRECİ
Somali’nin 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Somaliland ve Etiyopya arasında 1 Ocak’ta imzalanan mutabakat zaptı, bölgedeki gerginliği artırdı.
Etiyopya’nın Somaliland’i bağımsız bir ülke olarak tanıması ve Somaliland’in Etiyopya’ya denize erişim sağlamaya yönelik adımlar atması, Somali yönetiminde büyük bir tepki ve krize yol açtı.
Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti, krizi atlatma girişimlerinde bulunurken, bu çabalar sonuçsuz kaldı.
Türkiye’nin tarafları Ankara Süreci çerçevesinde bir araya getirmesi, gerginliği azaltmış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde 11 Aralık’ta liderlerin buluşması ile bir mutabakata varılması sağlanmıştır.
Bu mutabakat ile Somali’nin toprak bütünlüğü onaylanırken, Etiyopya’nın denize erişim talepleri, her iki tarafın kazançlı çıkacağı bir işbirliği sürecine dönüştürülmüştür.
Taraflar, Türkiye’nin aracılığıyla Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlamayı ve 4 ay içinde bu görüşmeleri sonuçlandırmayı hedeflemektedir.