Diyarbakır’da yaşayan 50 yaşındaki İ.U., 2023 yılı Ekim ayında diş çekiminden sonra implant ölçüsüne gitti.
Bu işlem sırasında, ölçü için kullanılan silikonu farkında olmadan yutma olayı yaşandı.
Bir süre sonra nefes darlığı ve öksürük şikayetleriyle hastaneye başvuran İ.U.’ya astım tanısı kondu.
ASTIM TEDAVİSİ GÖRDÜ AMA…
1,5 yıllık astım tedavisinin ardından İ.U., Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit’e başvurdu. Yapılan tetkiklerde durumun farklı olduğu ortaya çıktı.
Tomografi ve bronkoskopi işlemleri sonucunda, akciğere yerleşen maddenin aslında yutulan silikon olduğu belirlendi. Silikonun çıkarılmasının ardından hastanın şikayetlerinin ortadan kaybolduğu vurgulandı.
“SLİKONU TESPİR ETTİK, RAHATLADI”
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, hastanın diş çekiminden sonra implant tedavisine başladığını ve silikonlu diş ölçüm maddesinin kullanıldığını aktardı.
Prof. Şenyiğit, hastanın bu maddenin akciğere kaçtığını hissettiğini, fakat bunun tam olarak fark edilmediğini belirtti. Silikonun akciğerde kalarak zamanla değişikliğe uğradığını ifade etti.
Şenyiğit, “Hastaya maalesef 2 yıl boyunca astım tanısı konmuş ve sürekli tedavi uygulanmış. Yapılan tomografide sağ akciğer ana bronşunun distal kısmında şüpheli bir lezyon tespit ettik. Bronkoskopi uygulayarak yabancı maddenin silikon olduğunu gördük. Onu çıkardıktan sonra hastada belirgin bir rahatlama sağlandı.” açıklamasında bulundu.
“AKCİĞERE KAÇABİLİR”
Diş ölçümlerinin silikon ile yapıldığında dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Prof. Şenyiğit, “Bu yumuşak madde akciğere kaçabilir ve uzun süre bilinmeden kalabilir. Böyle durumlarda nefes darlığı ve öksürük yaşanıyorsa dikkatli olunması gerekmektedir. Silikon çıkarıldıktan sonra hasta, o günden beri hiç öksürmediğini belirtiyor. 24 saat gibi kısa bir süre geçti ve hastanın rahatladığı ifade ediliyor.” diye ekledi.