Sigorta sektöründe önemli bir yenilik devreye giriyor…
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), ağır hasar kriterleriyle ilgili yeni düzenlemeler gerçekleştirdi.
PERT ARAÇLAR ARTIK BÜYÜK BİR PAZARA DÖNÜŞTÜ
Önceki uygulamalarda, araçların hasar durumu yüzde 30-40 seviyelerinde olsa dahi, sigorta şirketleri bazı vakalarda araçları perte çıkarabiliyordu.
Sigortalılardan bazıları, kaza sonrası “Bu aracı artık istemiyorum” diyerek aracın perte çıkarılmasını talep edebiliyor, sigorta firmaları bu talebe olumlu yanıt verebiliyordu.
Aracın perte çıkıp çıkmayacağı konusunda nihai karar genellikle eksperler tarafından verilmekte, ancak sigorta şirketi ile sigortalı arasındaki sözleşmeler de değerlendirilmekteydi.
HASAR SINIRI YÜZDE 60 OLDU
Yeni düzenlemeye göre, hasar tutarının aracın rayiç değerini aşması ve onarım kabul etmemesi durumunda araç tam hasarlı olarak değerlendirilecek.
Hasar bedelinin rayiç değerinin yüzde 60’ını aşması veya Genelge’de belirtilen kritik parçaların hasar görmesi durumunda araç ağır hasar statüsüne alınacak.
Önceki uygulamada, ekspertiz servisleri tarafından belirlenen hasar oranı yüzde 70’in üzerine çıktığında hasar kaydı ağır olarak sisteme geçiyor, bu durum işlemlerde etkiyordu.
SİGORTA EKSPERİ KARARI VERECEK
Tam veya ağır hasara maruz kalmış araçlar, “trafikten çekilmiştir belgesi” olmaksızın alım-satım işlemine tabi olamazdı.
Yeni düzenleme ile bu işlemlerin denetiminde de önlemler alındı. Tam veya ağır hasar tespiti, ruhsatlı bir sigorta eksperi tarafından gerçekleştirilmek zorunda olacak.
Sigorta şirketleri ve sigorta eksperleri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin takibi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla sağlanacak.
ŞASE NUMARASINI DEĞİŞTİRİYORLARDI
Daha önce perte çıkarılan araçlar, genellikle sigorta firmalarının anlaşmalı olduğu ihale platformları üzerinden satışa sunuluyordu.
Büyük bir pazar haline gelen pert araçlarla ilgili dolandırıcılıklar, yurt dışından benzer model ve renkte getirilen araçların şase numaralarının değiştirilmesi suretiyle gerçekleştiriliyordu.
TEMMUZ İTİBARİYLE UYGULAMAYA GEÇİLECEK
Yeni sistem, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren resmen uygulanmaya başlayacak.
Bu değişikliğin amacı, pert araç pazarını daha şeffaf, kontrolleri sağlanabilir ve denetim altında tutmaktır.