Sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri uzun zamandır bilinse de, yeni bir araştırma bu zararların boyutlarını daha da açığa çıkardı. Londra Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışmalar, sigaranın insan sağlığına ne derece zarar verdiğini ortaya koydu.
Yapılan araştırmalar, bir sigaranın bir bireyin yaşam süresinden ortalama 20 dakika çaldığını gösterdi. Bu bulgu, sigaranın yalnızca kısa süreli zararlı etkileriyle sınırlı olmadığını, uzun vadede de ciddi riskler taşıdığını işaret ediyor.
Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, bir paket sigara kullanıcının yaşam süresinden 7 saat götürüyor. Uzmanlar, sigara içenlerin bu alışkanlığı bırakmaları durumunda yaşam sürelerini belirgin şekilde uzatabileceklerinin altını çizdi.
SİGARANIN HAYATINIZI ÇALMASINI ENGELLEYEBİLİRSİNİZ
Günlük 10 sigara içen bir birey, 1 Ocak’ta sigarayı bırakırsa, 8 Ocak’a kadar sigaranın yol açacağı bir günlük yaşam kaybını önleyebilir. Eğer 5 Şubat’a kadar sigara içmezse, toplamda bir hafta eklemeleri mümkün olacakken, 5 Ağustos’a kadar bırakırsa bu süre bir aya çıkabilir.
Araştırmaya göre, yıl sonunda sigarayı bırakanlar toplamda 50 günlük yaşam kaybını engelleyebilirler.
“SİGARA İÇENLER ÖMÜRLERİNDEN 10 YIL KAYBEDER”
Londra Üniversitesi alkol ve tütün araştırma grubunun başkanı Dr. Sarah Jackson, “Sigara içen ve bu alışkanlığı bırakmayan bireyler ortalama 10 yıl yaşam süresinden kayıp yaşıyor. Bu kayıplar, sevdikleriyle geçirilmesi gereken kıymetli yıllar ve önemli anlar demektir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
YILLIK 80 BİN ÖLÜM SİGARA KAYNAKLI
Sigara, dünya genelinde önlenebilir hastalık ve ölümlerin başlıca etkenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Uzun süreli sigara kullanıcılarının yaklaşık üçte ikisi, bu alışkanlık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
İngiltere’de her yıl sigaraya bağlı olarak yaklaşık 80 bin ölüm meydana gelmekte ve ülkedeki kanser ölümlerinin dörtte biri sigara kaynaklıdır.
“SİGARA İÇMENİN GÜVENLİ BİR DÜZEYİ YOK”
Araştırmacılar, sigara içen bireylerin sağlık ve yaşam beklentisindeki tüm olumlu etkileri elde edebilmeleri için sigarayı tamamen bırakmaları gerektiğini vurguladı. Önceki çalışmalar da, sigara içmenin güvenli bir düzeyinin olmadığını göstermiştir.
Günde bir sigara içenlerin kalp hastalığı ve felç riski, günde 20 sigara içenlere göre sadece yüzde 50 daha düşüktür. Araştırmacılar, “Her yaşta sigarayı bırakmak faydalıdır ve sigara içenler bu zararlı alışkanlıktan ne kadar erken vazgeçerse, sağlıklarının ve yaşam sürelerinin o kadar uzun olmasını bekleyebilirler.” açıklamasında bulundu.