Sağlık Turizminin Geleceği: Yenilikçi Yönetmelikler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” kapsamında, sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren tüm sağlık kuruluşları ve aracı firmaların HealthTürkiye portalıyla entegrasyona geçmesi zorunlu hale getirildi.

SAĞLIK TURİZMİNDE HİZMET TAKİBİ VE KOMPLİKASYON SİGORTASI ZORUNLULUĞU

Verilen hizmetler, portal üzerinden izlenebilecekken, hastalar da aldıkları hizmetleri sistem üzerinden inceleyebilecekler.

Sağlık turizmi çerçevesinde gerçekleştirilen cerrahi işlemler için ameliyathane ortamında komplikasyon sigortası alınması zorunlu hale getirildi. USHAŞ’ın, sağlık turizmi alanındaki sağlık tesisleri ve aracı kuruluşları uluslararası düzeyde destekleyeceği vurgulanırken, bu kuruluşların sağlık turizmindeki hizmet kalitesini artırmak amacıyla, sunulan hizmetlerin takibi için sorumlu personel belirlemeleri gerektiği bildirildi.

Yeni yönetmelikle, sağlık turizmi kapsamında faaliyet gösterecek aracı kuruluşlara yetki belgesi, USHAŞ tarafından verilecektir. Ayrıca, bu kuruluşların sunduğu hizmetler, USHAŞ tarafından düzenli bir şekilde izlenip raporlanacaktır.

UZAKTAN HİZMETLER VE AKREDİTASYON ŞARTLARI

Yönetmelik, sağlık tesislerine, sağlık turistlerine uzaktan sağlık hizmeti sunma imkanı sağlamaktadır. Uzaktan sağlık hizmeti veren sağlık tesisleri, bu hizmetlerini HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edecekler. Bununla birlikte, sağlık tesislerinin, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından belirlenen uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olmaları şartı getirilmektedir.

Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’nin geçerliliği, HealthTürkiye Performans Kriterleri ile ilişkilendirilmektedir. Bu kriterler arasında hasta memnuniyeti, hasta şikayetleri, cevap verme süresi, randevu bekleme süresi, ciro ve finansal performans yer almakta olup, bu sistemin sağlanmasıyla hizmet kalitesinin artması hedeflenmektedir.

DEĞERLENDİRME, YABANCI DİL ZORUNLULUĞU VE UYUM TAKVİMİ

Tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri aracılığıyla Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer kuruluşlar tarafından belirlenen değerlendirme yöntemleriyle düzenli olarak incelenecek. Bu değerlendirmeler, sağlıkta hizmet kalitesinin artırılması ve sürdürülebilmesi için sektöre öz değerlendirme fırsatı sunacaktır.

Yönetmelik, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların yabancı dil seçeneklerine sahip internet siteleri oluşturmalarını ve birimlerinde en az bir yabancı dil bilen personel bulundurmalarını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, aracı kuruluşların 7/24 hizmet verecek şekilde en az iki yabancı dilde çağrı merkezi sunması gerektiği ifade edilmiştir. Mevcut Sağlık Turizmi Yetki Belgeli sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, yönetmelik hükümlerine altı ay içinde uyum sağlamaları, komplikasyon sigortasını 2025 yılı sonuna kadar, akreditasyon ve sertifikalarını ise 2026 yılı sonuna kadar tamamlamaları gerekecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sağlık Turizminin Geleceği: Yenilikçi Yönetmelikler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!