Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılmış gıdalarla ilgili güncellemelerini sürdürüyor. Bu bilgiler, “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” adresinde yayınlanan listeye eklendi.
‘Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar’ ve ‘Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar’ başlıkları altında, sağlığı tehdit eden firmalar, markalar ve ürünler hakkında bilgilere yer veriliyor.
Bu sayede vatandaşlar, tükettikleri ürünlerin sağlık açısından güvenli olup olmadığını öğrenme fırsatı buluyor.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE KATKI MADDELERİ
Listeye göre, süt ve süt ürünlerinde özellikle peynir, kaşar, tereyağı ve yoğurt gibi ürünlerde bitkisel yağ, nişasta ve natamisin gibi katkı maddelerinin kullanıldığı tespit edildi. Ayrıca, manda sütü yerine inek sütü kullanıldığı durumlar dikkat çekiyor.
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE SAKATAT
Kaşar peynirleri arasında düşük yağ oranı ile süt yağı yerine bitkisel yağ kullanımı da sık görülüyor.
Et ve et ürünlerinin analizlerinde ise sucuk, kıyma, kavurma, döner ve köfte gibi ürünlerde, kanatlı eti, sakatat ve hatta domuz veya at gibi tek tırnaklı hayvan etleri tespit edildi.
ZEYTİNYAĞINA TOHUM YAĞI KARIŞTIRILDI, PUL BİBERDE GIDA BOYASI
Zeytinyağının içine tohum yağı karıştırılarak sahte ürünler sunulurken, baharatlar içerisinde sumak, kırmızı biber ve pul biberde gıda boyası gibi uygunsuz maddeler bulundu.
Ayrıca bal ve tatlı ürünlerinde de ilaç etken maddeleri ve ay çekirdeği gibi yabancı maddelere rastlandı.