Üç Aylar, müminlerin dualarının ve ibadetlerinin kabul edilme umudunun yoğun olarak hissettiği bir dönemdir. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren bu özel zaman diliminde, duaların edilmesi ve ibadetlerin yerine getirilmesi büyük önem taşır.
Bu dönem, günahlardan arınmanın ilk habercisi olan Regaip gecesi ile başlar. Recep ayının ilk Cuma gecesini Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece, İslam toplumunda Regaip Kandili olarak kutlanmaktadır. Bu yıl Regaip Kandili, 1 Ocak 2025 Perşembe gecesi idrak edilecek. Müslümanlar bu geceyi nasıl değerlendirmeli? Hangi ibadetleri yapmalı ve namazlar kılmalı?
Regaip kelimesi, sözlükte “rağbet edilen şey ya da bol ve değerli bağış” anlamını taşır. Hadis ve fıkıh literatüründe, bu terim; bol sevap, mükâfat ve faziletli ameller için kullanılır. Hicri takvimde yedinci ayı olan Recep’in ilk perşembesini Cuma’ya bağlayan gece olarak görülmektedir.
Bir Hadis-i Şerif’te, Recep ayının ilk gecesi olan Regaib kandili ile ilgili olarak şu ifadeler yer alır:
“Beş gece vardır ki, bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez: Recep’in ilk Cuma gecesi, Şaban’ın ortasındaki gece, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı geceleri.”
Regaib Kandilinde yapılması önerilen ibadetler şunlardır:
1. Gündüzünde Oruç Tutmak
Regaip kandiline denk gelen Perşembe günü, oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Hz. Peygamber’in Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutma sünnetine sahip olduğu bilinir.
2. Kaza Namazı ve Nafile Namaz Kılmak
Namaz, bu gecenin en önemli ibadetlerinden biridir. Müminler, bu özel gecede namaz kılmanın önemini kavramalı ve borçları olanların kaza namazı kılmaları tavsiye edilmelidir. Kaza namazı olmayanlar ise nafile namaz kılabilirler.
3. Sadaka Vermek ve Yetimleri Sevindirmek
Allah yolunda infak ederek sadaka vermek, birçok zorluktan korunma ve sevgiye ulaşmanın en güzel yollarından biridir. Bu geceler de sadaka vermek için fırsat olarak değerlendirilmelidir. Özellikle yetimleri sevindirmek önemli bir ibadet kabul edilir. Yetim güldüğünde, dünya gülmüş olur…
Yüce Allah, infak ile ilgili şu buyurmuştur: “Allah yolunda infâk edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Bir de ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri sever.” (el-Bakara, 195)
Hz. Peygamber (s.a.v), zengin ya da fakir tüm müminleri infaka teşvik etmiştir; bir hurmadan başka bir şeyi olmayanlara bile “Yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunun” demiştir.
4. Kur’an-ı Kerim Okunmalı
İbni Mesut radıyallahu anh‘den rivayet edilen bir hadiste, Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurur: “Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır…” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
5. Günahların Affı İçin Bolca Töv