Gaziantep’te, Ramazan ayı süresince gerçekleştirilen gıda denetimlerinde, birçok işletmeye ağır cezalar kesildi.
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ekipler, Ramazan boyunca 77 gıda kontrol görevlisi ve 15 teknik donanımlı araç ile, gıda güvenliğini sağlamayan işletmelere yönelik denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerin amacı, halk sağlığı açısından oluşturduğu riskleri minimize etmek oldu.
Denetimlerde, Ramazan ayı nedeniyle tüketimi artan unlu mamuller, ekmek, pide, tatlılar, baklava, şeker ve şekerli gıda üretimi yapan iş yerlerine özel bir ağırlık verildi. Ayrıca, Ramazan paketlerinde bulunan gıdaların son tüketim tarihleri ve etiket bilgileri de kontrol edildi.
97 İŞLETMEYE 6 MİLYON TL CEZA
Gerçekleştirilen denetimlerde, toplamda 3 bin 276 işletme kontrol edildi. Bunlar arasında gıda güvenliğini sağlamadığı için halk sağlığına tehdit oluşturan 97 işletmeye toplamda 6 milyon 373 bin 174 TL idari para cezası uygulandı.
HİJYENE DİKKAT EDİLDİ
Hijyen standartlarına uymayan bazı işletmelere, durumu düzeltmeleri için süre verildi. Ayrıca hijyen koşullarını iyileştirmek üzere 83 gıda işletmesine gerekli ikazlar yapıldı.
Ekiplerin Ramazan süresince farklı gıda ürünlerinden aldığı 294 numuneden 7’sinin analizi olumsuz sonuçlandı.
BAKLAVACILARA YOĞUN DENETİM
Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, baklava tüketiminin artması sebebiyle baklava sektörüne yönelik denetimler ve resmi kontroller artırıldı. Bu kapsamda, baklava üretiminde kullanılan iç antepfıstığı ve sadeyağlardan numuneler alındı. Anılan numunelerde 8 adet iç antepfıstığında boya ve aflatoksin analizi yapılırken, sadeyağlarda bitkisel yağ analizi gerçekleştirildi. Alınan numunelerin sonuçlarının Türk Gıda Kodekse uygun olduğu belirlendi.