Rahim ağzı kanseri, erken tanı ve düzenli tarama testleri ile önlenebilir hastalıklar arasında sayılmaktadır.
Medipol Sağlık Grubu, 1-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlediği seminer ile bu kritik konuya dikkat çekti.
Jinekolojik onkoloji ve radyasyon onkolojisi uzmanlarının katıldığı seminerde, rahim ağzı kanserine karşı alınabilecek önlemler, HPV aşısının sağladığı koruma ve erken teşhisin ne denli hayati bir rol oynadığı kapsamlı bir şekilde anlatıldı.
“HPV ÇOK SIK GÖRÜLEN BİR ENFEKSİYON”
Dünya genelinde ölüm oranı en yüksek kanserlerden biri olarak bilinen rahim ağzı kanseri hakkında konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, şunları ifade etti:
HPV virüsü taşıyan herkesin rahim ağzı kanseri olmayacağını ancak virüsün özellikle genç yaşlarda bulaşma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti. Bu süreç 20 yıla kadar uzanabilmekte. HPV, sık görülen bir enfeksiyon olmakla birlikte, erken teşhis tedavi şansını artırıyor. Yapılan taramaların bu konuda önemli rol oynadığını vurguladı. Her kadına 30 yaşından itibaren 5 yılda bir HPV testi uygulanarak rahim ağzı kanserinin önüne geçilebileceğini ifade etti.
“AMACIMIZ RAHMİ KORUMAK”
HPV’nin rahim ağzı kanserlerindeki gelişim süreçlerini açıklayan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sema Karakaş, HPV’nin enfeksiyon hızının oldukça fazla olduğunu belirtti. Ulaşılan verilere göre, yapılan taramaların yüzde 70’ini HPV 16 ve HPV 18 türleri oluşturuyor. HPV’ye karşı korumanın en etkili yolunun aşı olduğu vurgulandı. Erken dönemde rahim ağzı kanserine dönüşme potansiyeli taşıyan lezyonların tespiti ile, rahmi korumanın mümkün olduğunu dile getirdi.
TARAMANIN ÖNEMİ
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsa Aykut Özdemir, virüs bulaşan hastaların süreçlerinin genellikle uzun ve yavaş ilerlediğini belirtti. Erken evrelerde hastalığın tedavi edilebileceğini ifade ederek, taramanın önemine dikkat çekti. Dünya genelinde tarama işlemlerinin 21 yaşında başladığını ve rahim ağzı kanserinde CIN derecelendirmeleri bulunduğunu kaydetti. CIN3 evresinde bile HPV aşısı ile sürecin yavaşlatılabileceği belirtildi.
“TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE TEDAVİDE BAŞARI ORANLARIMIZ ARTIYOR”
Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gül Alço, tedavi amaçlı başvuran hasta profili hakkında bilgiler sundu. Ameliyat şansı olmayan hastalara radyoterapi uyguladıklarını ifade etti. Gelişmiş görüntüleme teknolojileri sayesinde hedeflenen tümöre yönelik tedavilerin yapıldığını ve olumlu sonuçlar alındığını belirtti. Yapılan ışın tedavisi ile tümör üzerinde doğrudan müdahale imkanı sunduklarını kaydetti. Teknolojideki gelişmelerin hastalığın tedavi sürecini güçlendirdiği vurgulandı.