Son dönemlerde bazı özel okullarda öğrenci kayıtları sırasında meydana gelen yüksek fiyat artışları üzerine adımlar atıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, artış limitleri üzerinde talep eden, kademe başlangıç sınıflarında (okul öncesi, 1, 5 ve 9’uncu sınıflar) aşırı fiyat uygulayan ve eğitim dışındaki hizmetleri almak için velileri zorlayan özel okullara dair çalışmalar yürüttü.
Velilerin ekonomik haklarını korumak ve yaşanan mağduriyetleri önlemek hedefiyle, Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemlerinde (MEBBİS) son iki yıla ait veriler detaylı bir şekilde incelendi.
Özel okulların bazıları, fahiş ücretler belirledikleri belirlenmiştir.
Bu bağlamda, Türkiye genelinde faaliyet gösteren bazı özel okulların aşırı ücret ilan ettikleri saptandı. Bu okulların ‘etüt, kitap-kırtasiye, kıyafet ve yemek ücreti’ ilanlarının ilgili mevzuatlara aykırı ve hizmet maliyetlerini aşan oranlarda olduğu tespit edildi.
Bakanlığa iletilen şikayetler dikkate alınarak, bazı özel okullar hakkında inceleme ve soruşturma başlatıldı. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı, fahiş ücret artışı yapan kurumları takip altına aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, 3 Ocak’ta Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, özel okulların sunduğu eğitim hizmetleri için belirtecekleri ücretler konusunda yeni bir düzenlemeye gitti.
“BELİRLENEN ÖĞRENİM ÜCRETLERİNDE FAHİŞ ORANDA ARTIŞ YAPILAMAZ”
Bu düzenleme ile mevzuata, ‘Okullar kademe başlangıçları için belirlenen öğrenim ücretlerinde yüksek oranda artış yapamaz’ hükmü eklendi.
Söz konusu düzenleme ile, okulların anaokulu, 1, 5 ve 9’uncu sınıf kademelerinde, sundukları hizmetle orantısız fahiş artışlar yapamayacakları belirtilmiştir.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 12. maddesindeki ‘Kurumlar, faaliyetlerini yalnızca kazanç sağlama amacıyla düzenleyemez; Türk milli eğitiminin hedefleri doğrultusunda eğitimin kalitesini artırmak, gelişimlerine fırsat ve imkân sağlayacak yatırımlar ve hizmetler gerçekleştirmek üzere gelir elde edebilirler.’ hükmü, okulların sadece kar odaklı faaliyet gösteremeyeceğini ifade etmektedir.
Bu kanun maddesindeki sınırlama, okulların yalnızca sundukları eğitim kalitesini artırmak ve yatırımlarını sürdürebilmek amacıyla hizmet ücretlerini belirleyebileceklerini göstermektedir.