Özel hastanelerle ilgili önemli bir gelişme yaşandı.
Yönetmelik, özel hastanelerde sunulan tıbbi hizmetlerin standartlarını belirleyen yeni düzenlemelerle revize edildi.
Bu yeni yönetmelik, özel hastanelerdeki tıbbi işlemlerin uygunluğunu denetlemeye yönelik bir sistemin kurulmasını sağlıyor.
Önceden yılda üç kez yapılan rutin denetimlerle yalnızca kalite standartlarının kontrolü sağlanırken, yeni düzenlemeyle birlikte tıbbi işlemlerin içerikleri de denetime tabi tutulacak.
Tıbbi İşlemler Denetimde
Denetim sürecinde artık kalite yerine, tıbbi gereksinimlere uygunluk da incelenecek.
Sağlık Bakanlığı, bu amaçla 20 bilimsel komisyon kurarak işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu yönetecek.
Bu komisyonlarda, Türkiye’nin çeşitli branşlarındaki deneyimli uzmanlar yer alacak.
Bilimsel Komisyonlar arasında şunlar bulunuyor:
Yenidoğan Yoğun Bakım, Erişkin Yoğun Bakım, Aile Hekimliği ve diğer birçok alan mevcut.
Devir İle İlgili Yeni Kurallar
Özel hastanelerde sağlık hizmeti sunumu için tahsis edilen yatak ve kadrolar artık devredilemeyecek. Eğer hastanelerdeki yataklı servisler, yoğun bakımlar veya diğer klinik hizmetler üçüncü şahıslar tarafından yürütülürse, hastanelerin ruhsatları iptal edilecek.
Fahiş Fiyat Uygulamaları Sona Eriyor
Özel hastaneler, SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında hastalardan ek bir ücret talep edemeyecek. Yeni yönetmelikle, fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası getirildi.
Özel Hastane Açma Kriterleri Yükseldi
Özel hastane açmak isteyenler için yeni koşullar getirildi. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş kişilerin hastane açması engellenecek.
Yapay Zeka Destekli Denetim Dönemi
Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı çerçevesinde yapay zeka ve bilişim tabanlı denetim mekanizmasını uygulamaya soktu. Bu sistemle, özel hastanelerde usulsüzlüklerin önlenmesi amaçlanıyor.
Kalite Akreditasyonu Zorunlu Hale Geliyor
Özel hastanelerin, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü tarafından akredite edilmesi zorunlu hale getirildi. Bu akreditasyon, üç yıllık bir süre için geçerli olacak ve yıllık kontroller yapılacak.
Vatandaşların Memnuniyeti İzlenecek
Vatandaşların özel hastanelerle ilgili memnuniyetlerini belirtmeleri için, sağlık tesislerine entegre edilecek karekodlu etiketler kullanılacak. Bu yöntemi kullanarak, direkt olarak Sağlık Bakanlığı’na bildirim yapabilecekler.
Uzman Hekimlere Yeni Çalışma İmkanları
Uzman hekimler, muayenehanelerini kapatmaları durumunda özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışabilecekler.
İstihdam Zorunluluğu ve Ambulans Hizmetleri
Özel hastanelerde eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri ve elektronörofizyoloji teknikeri çalıştırmak zorunlu hale getiriliyor