Nesli Tükenen Ulukurt, Tekrar Hayata Döndürüldü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Neredeyse 12 bin 500 yıl önce yok olan bir kurt türü, yeniden hayata döndürüldü.

ABD’nin Dallas kentindeki biyoteknoloji firması Colossal Biosciences, ilkel ulukurtların “başarıyla hayata döndürülmüş ilk nesli tükenen tür” olduğunu duyurdu.

Şirket, üç ilkel gri kurt üretmeyi başardı.

GENLERLE OYNANDI

Bilim insanları, antik DNA’ları kullanarak, ulukurtların günümüzdeki en yakın akrabaları olan gri kurtların genlerini değiştirdiler. Gen düzenleme ve klonlama teknolojileri ile bu işlem gerçekleştirildi.

Yeni ortaya çıkan kurtlar, tarihi türlerin tam olarak kopyası olmasa da büyük ölçüde benzerlik gösteriyor.

GAME OF THRONES’A DA İLHAM VERMİŞTİ

HBO’nun ‘Game of Thrones’ dizisindeki korkutucu kurtların ilham kaynağı olan Aenocyon dirus, bir zamanlar Kuzey Amerika’nın en büyük yırtıcılarından biriydi.

Ulukurtlar, gri kurtlardan daha iri yapılıydı; geniş kafaları, kalın açık renkli tüyleri ve güçlü çeneleri ile dikkat çekiyorlardı.

2021 yılından bu yana mamut, dodo ve Tazmanya kaplanını yeniden hayata döndürme çabası yürüten Colossal, ulukurt projeleri hakkında henüz kamuoyunu bilgilendirmemişti.

Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Ben Lamm, yayımlanan bir basın bülteninde, “Bu önemli dönüm noktası, yok olmuş türleri geri getirme teknolojimizin işe yaradığını gösteriyor. Üç bin yıllık bir diş ve 72 bin yıllık bir kafatasından elde ettiğimiz DNA ile sağlıklı ulukurt yavruları ürettik,” şeklinde ifade etti.

FOSİLLER VE ANTİK DNA

Bilim insanları, iki fosilden elde ettikleri DNA’yı başarıyla genom ve genetik bilgi setlerine dönüştürdüler.

Bu gen setlerini, tilkiler, çakallar ve kurtlar gibi yaşayan türlerle kıyaslayarak beyaz kürk ve kalın tüyler gibi özellikleri belirlemeye çalıştı.

Colossal’ın açıklamalarına göre, genetik analizlerden elde edilen bilgilerle gri kurt hücreleri üzerinde 14 farklı gen üzerinde 20 düzenleme gerçekleştirildi. Ardından, en umut verici hücre hatları klonlandı ve bu hücreler bağışçı yumurtalara aktarıldı.

Açıklamalara göre, sağlıklı gelişim gösteren embriyoların türler arası gebelik için taşıyıcı annelere transferi yapıldı. Bu süreç, tarihteki ilk ‘yeniden canlandırılmış’ türlerin doğumunu sağladı.

Colossal’a göre, iki erkek ulukurt yavrusu 1 Ekim 2024’te, bir dişi yavru ise 30 Ocak 2025’te dünyaya gelecek.

“BU ASLINDA FELSEFİ BİR MESELE”

Stockholm Üniversitesi’nde evrimsel genomik profesörü olan ve şirkete danışmanlık yapan Love Dalen, Colossal’ın hedeflerine ulaşmak için izlediği yolun, gri kurt genlerindeki bazı varyantları kesip ulukurtlara özgü özelliklerle değiştirmek amacıyla CRISPR teknolojisinin kullanılmasını içerdiğini belirtti.

Dalen, “Bilim çevrelerinde bir canlının ulukurt olarak sayılabilmesi için gereken gen sayısı tartışmaya açıktır, ancak bu konu aslında felsefi bir mesele,” ifadesini kullandı.

Dalen, “Bu yavrular, ulukurt genlerini taşıyor ve bu genler,

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Nesli Tükenen Ulukurt, Tekrar Hayata Döndürüldü!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!