NATO’da Türkiye’nin Rolü ve Mülteci Krizi Tartışmaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi ve Güvenlik Savunma Alt Komitesi oturumunda Avrupalı parlamenterlerin sorularını yanıtladı. Bu oturumda, Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin lideri Jordan Bardella, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilerde bulundu. Bardella, Erdoğan’ın NATO’yu kendi çıkarları için bir araç olarak kullandığını savunarak, ittifakın Türkiye’ye karşı hangi stratejiyi izlemesi gerektiğini sordu.

“TÜRKİYE SAYESİNDE AVRUPA’YA GİDEN MÜLTECİ SAYISI AZALDI”

Bardella, Türkiye’nin göç krizindeki rolüne ve Suriyeli mültecileri siyasi bir koz olarak kullanımına da dikkat çekti. Rutte, bu eleştirileri yanıtlayarak, 2016 yılında Avrupa Birliği Konseyi’nde Türkiye ve Almanya ile yapılan göç anlaşmasını hatırlattı. Rutte, “O dönemde bu anlaşmaya ulaşmanın beni oldukça memnun ettiğini” belirtti ve bu sayede Almanya, İsveç ve Hollanda’ya gelen mülteci sayısının önemli ölçüde azalmasının sağlandığını ifade etti.

“TÜRKİYE İLE ANLAŞILMASA, MÜLTECİ SAYISI 1 MİLYONU BULURDU”

Rutte, Viktor Orban’ın sözlerine atıfta bulunarak, “Orban, ‘Hiç kimse Macaristan’a gelmek istemiyor, herkes Almanya’ya gitmek istiyor’ demişti. Bu doğruydu. Eğer 2016’da Türkiye ile bir mutabakat sağlanmamış olsaydı, mülteci sayısı 1 milyonu bulabilirdi. Ancak bu anlaşma sayesinde durum kontrol altına alındı,” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE, NATO’NUN VAZGEÇİLMEZ ÜYELERİNDEN”

Türkiye’nin NATO içindeki kritik rolüne de vurgu yapan Rutte, “Her zaman Türkiye’nin NATO için değerli bir müttefik olduğunu düşündüm. Türkiye, ittifak içinde üstlendiği rolü yerine getiriyor ve kendi çıkarlarını koruyor. Bu durum, NATO’da ve Avrupa Birliği’nde diğer ülkeler için de geçerli,” dedi. Rutte, Türkiye’nin NATO’nun vazgeçilmez üyelerinden biri olduğunu vurguladı.

“AVRUPA NATOSU BİR HAYAL”

Bir parlamenterin Avrupa’nın daha otonom bir savunma yapması hakkında sorduğu soru üzerine Rutte, Avrupa NATO’su oluşturmanın harika bir fikir olabileceğini fakat bunun için savunma harcamalarının GSYH’dan ayrılacak olan yüzde 2 hedefinin göz ardı edilmesi gerektiğini belirtti. Rutte, “Bu durumda yüzde 8, yüzde 9 veya yüzde 10 gibi bir bütçe ayırmanız gerekir. Ayrıca, kendi nükleer kapasitenizi inşa etmelisiniz ki bu süreç 15-20 yıl alabilir,” dedi. Rutte, şu anda NATO toprakları üzerinde harcanan toplam paranın yüzde 60’ından fazlasının ABD tarafından karşılandığını belirtti.

“KÜRESEL GÜVENLİK, UKRAYNA’DAKİ SAVAŞA BAĞLI”

Rutte, Avrupa ve küresel güvenliğin geleceğinin Ukrayna’daki savaşın sonucuna bağlı olduğunu ifade etti. Rutte, “Savaşın nasıl veya ne zaman biteceğini bilmiyorum ancak Putin’in istediğini elde etmesi halinde kalıcı bir barış olacağına inanmıyorum. Çünkü o zaman ilerlemeye devam edecektir,” şeklinde konuştu.

“AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİNDEN DERİN ENDİŞELİYİM”

Rutte, Avrupa’nın güvenliği konusundaki endişelerini şu sözlerle dile getirdi: “Daha önce de söyledim, Avrupa’daki güvenlik durumundan derin endişe duyuyorum. Ş

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
NATO’da Türkiye’nin Rolü ve Mülteci Krizi Tartışmaları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!