Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, sosyal medya aracılığıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) salgın dönemindeki uzun vadeli önlemlerinin insanlığa karşı suç oluşturduğunu öne sürdü.
Milei, DSÖ’yü sert bir dille eleştirerek, “İlk dönem karantinanın savunucuları asla unutulmayacak. Bu durum, 1998 tarihli Roma Statüsü’nün hükümlerine uygun olarak tüm devletlerle iş birliği yapılarak tarih boyunca işlenmiş en garip insanlığa karşı suçlardan birinin meydana geldiği anlamına geliyor. Bu nedenle, bu tür bir kurumu terketme kararı aldık,” dedi.
BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Devlet Başkanlığı Sözcüsü Manuel Adorni, düzenlediği basın toplantısında DSÖ ile Kovid-19 sürecindeki sağlık politikaları konusunda belirgin farklılıklar yaşandığını belirterek Milei’nin DSÖ’den çekilmesi talimatını verdiğini ifade etti.
Adorni, Arjantin’in DSÖ’den mali destek almadığını vurgulayarak, “Biz Arjantinliler, sağlıklarımızın yanı sıra uluslararası bir kuruluşun egemenliğimize müdahale etmesine asla izin vermeyeceğiz. Zaten herhangi bir fon almıyoruz, bu yüzden çekilmemiz hizmet kalitesini olumsuz etkilemeyecek,” şeklinde konuştu.
Sözcü, DSÖ’nün salgın yönetimi sırasında uyguladığı uzun süreli karantina önlemlerinin bilimsete dayanağı olmadığını ve bu durumun Arjantin ekonomisine büyük zararlar verdiğini iddia etti.