Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Joe McNeil’in liderlik yaptığı bir araştırma ekibi, Mars’ın kuzey ovalarında yer alan binlerce tepede ve höyükte kil mineralleri tespit etti.
Bu mineraller, akan suyun kayalarla etkileşim geçirerek oluşmasıyla ortaya çıkmış olup, Mars’ta bir zamanlar büyük bir okyanusun bulunduğuna dair önemli bulgular sunuyor.
MARS’IN İKİ FARKLI YÜZÜ
Mars, iki belirgin yüzey yapısına sahip bir gezegen olarak dikkat çekiyor. Güney bölgesinde eski, kraterlerle dolu yaylalar bulunurken, kuzey bölgede aşınmış ve düz ovalar yer almakta. Kuzey ovalarının, geçmişte geniş bir su kütlesiyle kaplı olduğuna inanılıyor.
15 BİN HÖYÜK ANALİZ EDİLDİ
McNeil’in ekibi, 15 binden fazla tepeden ve höyüden örnekler topladı. Bu höyükler, 500 metreye kadar ulaşabilen yükseklikleriyle dikkat çekerken, kil mineralleri bakımından zengin oldukları belirlendi.
NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı’ndaki HiRISE ve CRISM aletleri ile ESA’nın Mars Express ve ExoMars İz Gazı Yörünge Aracı’ndan alınan yüksek çözünürlüklü görüntüler ve spektral veriler, bu höyüklerin katmanlı tortulardan oluştuğunu ve kil minerallerinin 350 metre derinliğe kadar uzandığını göstermekte.
ESKİ BİR OKYANUSUN İZLERİ
McNeil, “Bu durum, yüzeyde uzun süre boyunca oldukça fazla su bulunmuş olabileceğini gösteriyor. Bunun Mars’taki antik bir kuzey okyanusundan kaynaklanması muhtemel, ancak bu hala tartışmalı bir durum.” diyerek önemine dikkat çekti.