Manisa’da Renkli Mesir Macunu Festivali Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl 485’inci kez düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alarak, renkli görüntüleriyle başladı.

Etkinlik, Manisa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen bir kortej yürüyüşü ile devam etti.

GÖSTERİ HALK OYUNLARI İLE ZENGİNLEŞTİ

Kortej sırasında, Osmanlı padişahları, şehzadeleri, Hafsa Sultan ve Merkez Efendi gibi tarihi figürler de temsil edildi.

Kortejin her noktasında, Türk ve yabancı halk oyunları ekiplerinin performanslarıyla izleyicilere görsel bir şölen sunuldu.

Valilik önünden başlayarak Sultan Camisi önünde noktalanan kortej boyunca, protokol üyeleri de vatandaşları selamladı.

MACUNUN DAĞITIMI 20 DAKİKA SÜRDÜ

Öğle namazının ardından sahne alan temsili Hafsa Sultan, Merkez Efendi’ye beratını verirken, Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden alanda bekleyenlere şifalı macunlar saçıldı.

Bu etkinlik, 44 ayrı noktadan yapılan macun dağıtımının 20 dakika sürmesiyle gerçekleştirildi.

MACUNLARI KAPMAK İÇİN YARIŞTILAR

Vatandaşlar, camiye yakın binalarda şifalı macunları kapmak amacıyla birbirleriyle yarış içine girdiler.

Bazıları aydınlatma direklerine ve ağaçlara çıkarak, şemsiyelerini ters çevirip mesir macunu toplarken renkli görüntüler yaşandı.

MESİR MACUNUNUN TARİHÇESİ

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, ‘Muhteşem Süleyman’ olarak tanınan Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, bir süre Manisa’da hastalanır.

Hafsa Sultan, Sultan Camisi Medresesi’nde getirilen Merkez Efendi’den, çeşitli bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun hazırlanmasını ister.

Hazırlanan macun, 41 çeşit baharat içerir ve bu macunu yiyen Hafsa Sultan, kısa sürede sağlığına kavuşur. Bunun üzerine, hastalara bu macunun verilmesi talimatını verir.

Hafsa Sultan, ardından bu macunun kağıtlara sarılarak kendi yaptırdığı Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını buyurur.

Her yıl 21 Mart’ta halk, kendiliğinden Sultan Camisi önünde toplanmaya başlar. Böylelikle Manisa Mesir Şenlikleri geleneği ortaya çıkar.

1539 yılından bu yana on binlerce insan, Sultan Camisi etrafında bir araya gelir, doğanın uyanışını, baharın gelişini ve bereketi kutlar.

41 ÇEŞİT BAHSARAT KULLANILIYOR

Mesir macunu, 483 yıldır hiç değişmeden hazırlanmaktadır ve içeriği şu malzemeleri içerir:

Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Manisa’da Renkli Mesir Macunu Festivali Başladı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!